ΤΟΠΙΚΑ

Οχι στον πανικό. Καθησυχαστικοί οι Παπαζάχος & Γκανάς

οχι-στον-πανικό-καθησυχαστικοί-οι-παπ-666940

Την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στη Μαγνησία ή ευρύτερα στην Ιταλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, εξέφρασαν ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να αλλάξει η εστίαση και να κατευθυνθεί στην ενημέρωση και την πρόληψη. Οι απόψεις των δύο επιστημόνων, οι οποίοι μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, με κοινή θέση τη φράση ότι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στη Μαγνησία το τελευταίο διάστημα, εντάσσεται σε φυσιολογικό πλαίσιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Κώστας Παπαζάχος υπογραμμίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στη Μαγνησία κυμαίνεται στα συνήθη δεδομένα, ενώ προσέθεσε ότι μια μικροσεισμική δραστηριότητα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι προοιωνίζει σεισμικό φαινόμενο μεγαλύτερης έντασης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρές εκτιμήσεις για το μέλλον ή την επόμενη δεκαετία. Οι εκτιμήσεις αυτές, οι οποίες φυσικά και πρέπει να γίνονται, είναι ερευνητικού και όχι επιχειρησιακού επιπέδου».

Κατηγορηματικός είναι, στο μεταξύ, ο καθηγητής σεισμολογίας σχετικά με τους καταστροφικούς σεισμούς της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τον Ελλαδικό χώρο, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει γνώση αυτή τη στιγμή, για να προσδιορίζουμε πότε θα γίνει κάποιος σεισμός».

Ερωτηθείς σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στη Μαγνησία, ο κ. Παπαζάχος αποφάνθηκε ότι «πάντα υπήρχε σεισμική δραστηριότητα. Δεν έχουν σταματήσει ποτέ τα κύρια ρήγματα της Μαγνησίας να προκαλούν μικρούς σεισμούς της τάξης των 2 ή 3 βαθμών. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια. Οι προσεισμοί δεν έχουν κάποια ταμπέλα και δεν διαφέρουν από τους συμβατικούς σεισμούς καθ’ οιονδήποτε τρόπο». Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι «τέτοιοι σεισμοί δεν προοιωνίζουν κάτι, ούτε σημαίνουν κάτι από μόνοι τους. Είναι τμήμα της φυσιολογικής δραστηριότητας που υπάρχει πάντα».

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας σημειώνεται εκατομμύρια χρόνια, είναι δεδομένη και γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, ο Βόλος ανήκει στη ζώνη 2 του αντισεισμικού σχεδιασμού, γεγονός που συνεπάγεται αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει τελείως η εστίαση του ενδιαφέροντος, «από το πότε θα γίνει σεισμός, στο πλαίσιο πρόληψης και ετοιμότητας που υπάρχει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς

Σε ανάλογη κατεύθυνση προσανατολίζονται, όπως προαναφέρθηκε, οι δηλώσεις του σεισμολόγου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάση Γκανά, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος επιστήμονας τονίζει ότι «η μικροσεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή μας, δεν έπεται ότι θα αποτελέσει προοίμιο μεγάλου σεισμού στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι προβλέψιμοι οι σεισμοί και δεν υπάρχει μηχανισμός, που θα μπορούσε να δώσει το ακριβές στίγμα του σεισμού, από άποψη τόπου, χρόνου, και έντασης μιας σεισμικής δόνησης».

Το σεισμικό ρήγμα στη Θεσσαλία υπάρχει, υφίσταται εκατομμύρια χρόνια, θα συνεχίσει να υφίσταται, «είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας διακατέχει πανικός, διότι βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή. Αντίθετα, με ψυχραιμία, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενημέρωσης, πρόληψης και προστασίας, που θα αποτρέψουν κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο στο μέλλον, εάν, εφόσον και όταν συμβεί», επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Γκανάς τονίζει ότι σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο μπορούμε να συμβάλλουμε στο τρίπτυχο ενημέρωση, πρόληψη και προστασία, ελέγχοντας σε πρώτη φάση την αντισεισμική θωράκιση του σπιτιού μας, ενώ χαρακτηρίζει «φυσιολογικές» τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη Μαγνησία.

Ο ίδιος σεισμολόγος δηλώνει κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τον Ελλαδικό χώρο οι καταστροφικοί σεισμοί που σημειώθηκαν στην Ιταλία, ενώ ολοκληρώνει τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «υπάρχει σεισμικό δυναμικό, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα γίνει σεισμός. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να θορυβείται ο κόσμος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου