ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρινόπουλος: Γκρίνια για το σχέδιο διάσωσης, προβληματισμός για τη συμφωνία

μαρινόπουλος-γκρίνια-για-το-σχέδιο-δι-792217

Ανοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας του Μαρινόπουλου, μετά και το «πράσινο φως» που άναψαν χθες τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών Πειραιώς και Εθνικής σε συνέχεια των εγκρίσεων από την Eurobank και την Alpha Bank.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και το συμφωνητικό χρηματοδότησης από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και επαναφορά της μεγαλύτερης βάση δικτύου αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης. Την ελπίδα ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν θετικά χωρίς άλλες καθυστερήσεις εξέφρασε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σημειώνοντας πως η περίπτωση του Μαρινόπουλου δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα που αναλάμβάνει να φέρει σε πέρας, η οικογένεια Σκλαβενίτη δεν είναι εύκολο, με δεδομένη τη φθορά που έχει υποστεί η εικόνα του Μαρινόπουλου αλλά και της μεγάλης απώλειας μεριδίων προς όφελος των ανταγωνιστών τους προηγούμενους μήνες. Αν και το σχέδιο προβλέπει γενναία δανειοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (μόλις 1,5%), ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο αλλά και «κούρεμα» μεταξύ 40% με 50% για τις οφειλές προς τους προμηθευτές που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Ακόμη και αν διαγραφούν και χαριστούν όλα τα χρέη, δύσκολα το καράβι αυτό θα αποφύγει την καταστροφή, αφού κάθε μέρα που περνάει χάνει πελάτες και μερίδια από τον ανταγωνισμό», σημειώνουν με έμφαση.

Προβληματισμός εκφράζεται και για την ικανότητα του Σκλαβενίτη να διαχειριστεί το δίκτυο των 532 καταστημάτων του Μαρινόπουλου, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό του (περίπου 150 σημεία και αυτά κυρίως στην Αττική). Είναι μια ανάπτυξη υπερβολικά μεγάλη και σε πολύ σύντομο διάστημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες του, λένε χαρακτηριστικά την ώρα που οι κύριοι ανταγωνιστές δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά επιδιώξουν να κόψουν εξ αρχής τις βλέψεις του νέου σχήματος. Από την άλλη πλευρά, πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως η εμπειρία χρόνων και κυρίως το καλό όνομα που έχει χτίσει όλα αυτα τα χρόνια η οικογένεια Σκλαβενίτη με τους προμηθευτές αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία.

Μάλιστα, φέρουν ως παράδειγμα τον όμιλο METRO της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία ανέλαβε παρόμοιο ρίσκο με την εξαγορά του Βερόπουλου (μεγαλύτερο δίκτυο από την ίδια, απαξιωμένη εικόνα και τεράστια χρέη) και μέχρι στιγμής κερδίσει το στοίχημα (όπως έγραφε χθες η Ημερησία, οι πωλήσεις των καταστημάτων του πρώην Βερόπουλου που εντάχθηκαν στο δίκτυο των My Market «τρέχουν» ήδη με ρυθμούς της τάξης του 48%).

Υπογραμμίζουν δε ότι εκτός της πολύ καλής συμφωνίας, προβλέπεται ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ από τα εμπλεκόμενα μέρη για την αποκατάσταση των ελλείψεων στα ράφια των καταστημάτων του Μαρινόπουλου και την επιστροφή τους στην κανονικότητα, έως ότου το Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίνει τη διαδικασία εξυγίανσης (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει βάση του άρθρου 106Θ του πτωχευτικού κώδικα). Να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη έγκρισης από το δικαστήριο είναι να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 60% των πιστωτών επί του σχεδίου εξυγίανσης. Πηγές με γνώση της υπόθεσης θεωρούν πως εύκολα ή δυσκολα το ποσοστό αυτό θα εξασφαλισθεί, αφού όπως λένε αρκετοί πιστωτές έχουν ήδη εκφραστεί θετικά για τη διάσωση της αλυσίδας.

«Άρχισαν τα όργανα»
Στο μεταξύ, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι για το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες κινήσεις αντεπίθεσης του ανταγωνισμού. Χθες, η AB Βασιλόπουλος ανακοίνωσε μεγάλες προσφορές ενόψει φθινοπώρου με επίκεντρο τους κατόχους καρτών πιστότητας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως και άλλοι λιανέμποροι θα εμπλακούν σύντομα σε ένα νέο γύρο πόλεμου τιμών, καθώς θα πρέπει να «απαντήσουν» στο νέο παίκτη που φιλοδοξεί να ξεκινήσει δυναμικά. «Και αυτό γιατί, μπορεί σήμερα τα ράφια του Μαρινόπουλου να είναι απελπιστικά άδεια, ώστοσο με τη συνδρομή του Σκλαβενίτη μπορεί πολύ σύντομα να γεμίσουν με προϊόντα δελεαστικές τιμές για τους καταναλωτές», σημειώνουν με νόημα.

Ζημιά 40 εκατ. στις εισηγμένες φέρνει το «κούρεμα» οφειλών

Μπορεί η επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση του Μαρινόπουλου να έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας καθώς αποφεύχθησαν τα χειρότερα, ωστόσο το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι προμηθευτές θα είναι είναι ιδιαίτερα βαρύ, ειδικά εκείνοι που δεν έλαβαν τις προφυλάξεις τους.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει «κούρεμα» μεταξύ 40% και 50% για οφειλές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, η ζημιά υπολογίζεται ότι μπορει να φθάσει σε περίπου μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ), αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου προς τους προμηθευτές ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια). Μόνο για 14 εισηγμένες που έχουν συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ο «λογαριασμός» υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος MIG μέσω των εταιρείων ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Singularlogic και Vivartia έχει συνολικές απαιτήσεις ύψους 28,6 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν ο Καραμολέγκος με 10,8 εκατ. ευρώ, η Εθνική Πανγαία με 7,8 εκατ. ευρώ, η Σαράντης με 6,4 εκατ. ευρώ, η Creta Farms με 8,6 εκατ. ευρώ, η Κρι Κρι με 5,5 εκατ. ευρώ, η Foodlink με 3,1 εκατ. ευρώ, η Grivalia με 4 εκατ. ευρώ, η Νίκας με 4,2 εκατ. ευρώ και η νε ΕΛΓΕΚΑ 2,98 εκατ. ευρώ.

Μικρότερη έκθεση έχει η Μπουτάρης με απαιτήσεις 152 χιλ. Ευρώ, η Εβροφάρμα με 677 χιλ. ευρώ, η Μύλοι Λούλη με 360,9 χιλ. ευρώ και τέλος το Κτήμα Λαζαρίδη με 137 χιλ. Ευρώ.

Οι περισσότεροι προμηθευτές πάντως φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα του «κουρέματος», και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον», αφού έστω και έτσι θα λάβουν κάποιο μέρος των απαιτήσεών τους. Επιπλέον, δεν κρύβουν ότι η είσοδος του Σκλαβενίτη ως στρατηγικού επενδυτή παρέχει μια εμπιστοσύνη για τη συνέχεια, καθώς είναι ένας λιανέμπορος που έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής στο παρελθόν.

(ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ημερησία, του Γιώργου Μανέττα)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου