ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε παραδοσιακούς ρυθμούς

σε-παραδοσιακούς-ρυθμούς-844773

Θεσμός με διεθνή απήχηση το 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»

Το 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που διοργανώνεται στη Σκόπελο 27, 28 και 29 Αυγούστου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί στη Σκόπελο 27, 28 και 29 Αυγούστου 2016, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του European Association of Folklore Festivals και του Δήμου Σκοπέλου.

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πλέγμα», και η Ναυσικά Παλαιολόγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και κόρη του αείμνηστου Διαμαντή, παρουσίασαν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Η κα Αγγελέτου στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι «το φεστιβάλ είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς, κάθε χρόνο γίνεται πιο απαιτητικό από πλευράς διοργάνωσης καθώς θέτουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε. Ελπίζουμε ότι κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι και με όπλο την καινοτομία, τις γνώσεις μας αλλά και κυρίως το πάθος μας, ενισχύουμε τον θεσμό που χαρακτηρίζει τη Σκόπελο και τον παραδοσιακό χορό».

Η κα Παλαιολόγου δήλωσε: «Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σκόπελο. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται προς τιμή του πατέρα μου Διαμαντή Παλαιολόγου. Με τον αδελφό μου Χρήστο, έχουμε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, καθότι χοροδιδάσκαλοι και οι ίδιοι.

Αναφορικά με τη θεματολογία του φεστιβάλ ανέφερε: «Κάθε χρονιά δίνεται μια θεματική για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ την οποία προσπαθούμε να ακολουθήσουμε. Φέτος, για παράδειγμα, θέλαμε να δώσουμε έμφαση στα τοπικά έθιμα ανά περιοχή. Έτσι θα παρουσιάσουμε έθιμα εκτός των χορευτικών παραστάσεων», ενώ σε σχέση με το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του φεστιβάλ γίνεται μια μεγάλη παρέλαση όπου 600 χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές παρελαύνουν στο γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου χορεύοντας χέρι – χέρι. Είναι μια εικόνα ομόνοιας, ομοψυχίας και πλούσιου πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος που συγκινεί τους πάντες. Διοργανώνονται επίσης σεμινάρια που αφορούν την παράδοσή μας για το ευρύ κοινό από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους και λαογράφους.

Η Μαρία Ψαρρού, συνιδρύτρια του Πλέγματος ανέφερε: «Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον σταθμό για την τουριστική κίνηση της Σκοπέλου, καθώς περισσότεροι από 600 χορευτές καταφθάνουν στο νησί κάθε χρόνο, ενώ το πλήθος των θεατών του ξεπερνούν τις 7.000. Όραμα μας είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης».

Το Δήμο Σκοπέλου εκπροσώπησε το μέλος της τουριστικής επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Σκούρας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, με επιστολή της προς τους διοργανωτές δήλωσε: «Στηρίζουμε την πολύ σημαντική προσπάθειά σας για τη διοργάνωση και του φετινού Φεστιβάλ και είμαστε στη διάθεσή σας να στηρίξουμε ανάλογες προσπάθειες που αποσκοπούν στη διάδοση του πολιτισμού μας» .

Στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκε το προωθητικό σποτ του φεστιβάλ και η ταινία μικρού μήκους “Skopelos Dance festival: we are waiting for you”, σε σκηνοθεσία Νικόλα Μακρή και Μιχάλη Γιγιντή.

Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π. Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα», με έδρα την Σκόπελο, αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, στοχεύοντας στην πολιτιστική δικτύωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων, θεατρικών παραστάσεων καθώς και εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων.

Δείτε την παρουσίαση του φεστιβάλ στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://es.slideshare.net/kangeletou/ss-62293162

Δείτε το προωθητικό βίντεο του φεστιβάλ:

Δείτε την ταινία μικρού μήκους “Skopelos Dance Festival: we are waiting for you” στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Πληροφορίες: www.dancefestival.gr , www.plegma.org

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου