ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκόπελος: Οι άμεσες ανάγκες των σχολείων

σκόπελος-οι-άμεσες-ανάγκες-των-σχολεί-861534

Πρέπει να συνεχιστούν οι συντηρήσεις, παρά την οικονομική στενότητα

Τα χρήματα που δίνονται από τη Πολιτεία για τις σχολικές επιτροπές είναι ελάχιστα και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες των σχολείων.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, σε διευρυμένη σύσκεψη με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών Μαρία Σάββα (Α/Βάθμιας) και Πανταζή Σκλάβο (Β/ Βάθμιας) και τα μέλη αυτών, παρουσία των διευθυντών των σχολικών μονάδων, του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και των προεδρείων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Καταγράφηκαν οι εκκρεμότητες, ώστε τα σχολεία της διοικητικής ευθύνης του δήμου να είναι λειτουργικά.

Ο κ. Περίσσης ενημέρωσε ότι βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης της δημοπράτησης τα έργα για τη μετατροπή-επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου του Γυμνασίου Σκοπέλου και τη στέγαση του ΕΠΑΛ, έργο αξίας 2.938.800,00 ευρώ, και για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις της Γλώσσας, με κόστος 482.615,00 ευρώ, ενώ είναι θετικό ότι ολοκληρώθηκαν οι διαμορφώσεις στους αύλειους χώρους και οι δικτυώσεις για internet όλων των αιθουσών του δημοτικού σχολείου της Γλώσσας και του νέου δημοτικού Σκοπέλου.

Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες από την ενεργειακή κρίση και σημείωσε ότι ορίστηκε ενεργειακός υπεύθυνος για τον δήμο, προκειμένου να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Στη συνέχεια ιεραρχήθηκαν οι ελλείψεις και οι άμεσες ανάγκες των σχολείων, οι βασικές εκ των οποίων είναι οι εξής:

*1ο & 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σκίαση του προαύλειου χώρου, επιπρόσθετο υλικό (π.χ. παιχνίδια), δεύτερο σύγχρονο φωτοτυπικό

*3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ: Συντήρηση φωτοτυπικού

*4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΛΗΜΑΤΟΣ: Συντήρηση φωτοτυπικών, έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού (Laptop, διαδραστικοί πίνακες κλπ), internet, μόνιμη τοποθέτηση προτζέκτορων στις αίθουσες, κατασκευή αίθουσας υπολογιστών

*1ο «ΠΕΠΑΡΗΘΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού (Laptop, διαδραστικοί πίνακες κλπ), κατασκευή στεγάστρου, δικτύωση και του 2ου κτιρίου

*2οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ: Επιδιόρθωση προβληματικών κουφωμάτων, επίστρωση με τάπητα του τσιμεντένιου προαυλίου, ελαιοχρωματισμοί, προτζέκτορες στις αίθουσες, προμήθεια αθλητικού και εποπτικού υλικού

*ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Κατασκευή στεγάστρου, προμήθεια οικιακού ψυγείου, αυτόματο ηλεκτρικό κουδούνι, βάσεις για την εναπόθεση των pc, προμήθεια νέου φωτοτυπικού κ.α.

*ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: Αντικατάσταση και μόνωση εξωτερικού ηλεκτρολογικού πίνακα, προβολείς γηπέδου αύλειου χώρου, λειτουργία σχολικού κυλικείου, μόνωση οροφής παλιού κτιρίου

*ΛΥΚΕΙΟ-ΕΠΑΛ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Τοποθέτηση φωτιστικών Led, προμήθεια θρανίων – καρεκλών και επιδιόρθωση προβληματικών κουφωμάτων.

Τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας

Ακόμη κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με την παραμονή τους στο νησί, όπως η εύρεση σπιτιού. Οι εκπαιδευτικοί που μετακομίζουν στο νησί είτε βρίσκουν σπίτι το οποίο όμως θα είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Ιουνίου, γεγονός που τους αναγκάζει τον υπόλοιπο χρόνο παραμονής να πληρώνουν με τη μέρα, είτε βρίσκουν σπίτι για το χρονικό διάστημα που θέλουν, αλλά με πολύ υψηλό ενοίκιο.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι το κόστος ζωής είναι ακριβό και πως δεν υπάρχει έκπτωση ούτε στον τομέα της υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες κλπ), αλλά ούτε και στον τομέα συγκοινωνιών εντός του νησιού (π.χ. λεωφορεία) όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες του νησιού να συμβάλλουν, εάν το επιθυμούν, με έκπτωση προς τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις των παιδιών δεν έχουν ακόμη πληρωθεί και πως η εφαρμογή που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την έκδοση χιλιομετρικών αποστάσεων είναι λανθασμένη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου