ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επί ποδός πολέμου εκπαιδευτικοί στο Γυμνάσιο Σκιάθου

επί-ποδός-πολέμου-εκπαιδευτικοί-στο-γ-176984

Για την κατάργηση του επιδόματος προβληματικής περιοχής – Ανοιχτή επιστολή 18 εκπαιδευτικών του νησιού

Casus belli για τους εκπαιδευτικούς της νησιωτικής Μαγνησίας, σήμανε η απόφαση κατάργησης από το Μάρτιο του 2016 του επιδόματος προβληματικής περιοχής που λαμβάνουν όσοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες στη νησιωτική Ελλάδα. Το νέο… ψαλίδι στους μισθούς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση μακριά από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τις οικογένειές τους, προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το… λάβαρο του πολέμου σηκώνουν πρώτοι 18 καθηγητές που υπηρετούν στο Γυμνάσιο Σκιάθου. Με ανοιχτή επιστολή τους προς την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και την Ομοσπονδία κάνουν λόγο για μια κατάφωρη αδικία εις βάρος τους που δεν πρέπει να περάσει.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί Ζαφειρίου Σταματία, Ντουρντούνης Ηλίας, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Μολοχάς Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Ρουμελιώτου Βασιλική, Σουλτάνη Ασημίνα, Γιωτάκης Ευάγγελος, Ζορμπάς Αθανάσιος, Καρακαστανιάς Αθανάσιος, Καλαϊτζάκης Αλέξανδρος, Μισιάκα Γεωργία, Σοφικίτης Αντώνιος, Τσούτσουρου Χαρίκλεια, Κουτσιβίτη Ηλέκτρα, Μέμος Ευστάθιος, Παπαναστασίου Αναστάσιος και Μπουλουμπάση Χρυσούλα, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση κατάργησης τους επιδόματος, πέρασε με διαδικασίες εξπρές στο νόμο για το νέο μισθολόγιο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές δυσκολίες διαβίωσης σε ένα νησί και μάλιστα τη χειμερινή περίοδο.

«Φαίνεται ότι -κατά τη γνώμη τους- η ζωή σ’ ένα νησί δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια …χαρούμενη ψυχαγωγική εκδρομή σε έναν τουριστικό, κοσμοπολίτικο παράδεισο, σαν αυτόν που διαφημίζουν οι τουριστικοί οδηγοί και που πιθανώς τον επισκέπτονται και οι ίδιοι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, φιλοξενούμενοι συνήθως σε επαύλεις ορισμένων μεγαλόσχημων «παραθεριστών» των νησιών!», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανοιχτή επιστολή τους.

Οι καθηγητές επικαλούνται τα ακριβά ενοίκια, προϊόντα και υπηρεσίες στα νησιά και ιδίως στη Σκιάθο όπου από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23% με το κόστος να μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στις τσέπες των κατοίκων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ενοίκια για διαμερίσματα – κλουβιά ξεκινούν από 180 ευρώ χωρίς θέρμανση, ενώ τα εισιτήρια είναι «φωτιά» και κοστίζουν 25 και 37 ευρώ για το συμβατικό και το γρήγορο πλοίο αντίστοιχα ανά δρομολόγιο.

«Είναι προφανές ότι αυτοί οι οποίοι θεσπίζουν παρόμοιους νόμους λησμονούν ότι εμείς που υπηρετούμε με αυταπάρνηση και με αυτοθυσία στη δημόσια εκπαίδευση αυτών εδώ των νησιών καταγόμαστε στη συντριπτική μας πλειοψηφία από άλλες περιοχές και κάνουμε χρόνια και χρόνια για να προσεγγίσουμε ξανά τους τόπους καταγωγής και κατοικίας των οικογενειών μας.

Λησμονούν ότι εμείς είμαστε αναγκασμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις να συντηρούμε με τους πενιχρούς μισθούς μας ουσιαστικά δύο νοικοκυριά σε δυο περιοχές.

Οι μισθοί μας εξαιτίας των άγριων και απάνθρωπων περικοπών, που αυθαίρετα επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία, καταβαραθρώθηκαν και τείνουν ήδη να μοιάζουν αυτοί μάλλον με… επιδόματα! Πέντε με έξι, ίσως και παραπάνω μισθούς στερήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή ο οικονομικός μας στραγγαλισμός φτάνει πια στο έπακρο, μέσα από τη διαρκή αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας που μας αφαιμάσσει καθημερινά. Μπροστά στη ζοφερή αυτή κατάσταση, που διαγράφεται ακόμα πιο δύσκολη στα επόμενα χρόνια, δεν απομένει κανένα πλέον περιθώριο αδράνειας και εφησυχασμού για κανέναν από μας και φυσικά για το συνδικαλιστικό μας φορέα», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας να οργανώσει την αντίσταση «όλου του εκπαιδευτικού κλάδου, ώστε να καταργηθεί άμεσα, με νέο πιο δίκαιο νόμο, η καραμπινάτη και προκλητική υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας» και να πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση της ΟΛΜΕ και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να παρθεί πίσω από την κυβέρνηση, κάθε διάταξη και κάθε σκέψη για περαιτέρω περικοπή των μισθών. Και οφείλει να το πράξει με κάθε διαθέσιμο μέσο πολιτικής – συνδικαλιστικής παρέμβασης σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου