ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ισοπεδώθηκε η Σκόπελος από καταιγίδα χωρίς προηγούμενο

ισοπεδώθηκε-η-σκόπελος-από-καταιγίδα-311459

Δραματικές στιγμές ζουν κάτοικοι, επαγγελματίες της Σκοπέλου και εκατοντάδες τουρίστες λόγω της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά της βροχής, καταστρέφοντας μέσα σε λίγα λεπτά το βράδυ της Τρίτης τα πάντα στο πέρασμά τους. Ηταν σαν να άνοιξαν οι ουρανοί, μαρτυρούσαν χθες οι κάτοικοι του νησιού στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που έζησαν τις εφιαλτικές στιγμές και βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα ορμητικά νερά, ασταμάτητοι χείμαρροι, σκέπασαν τα πάντα στο πέρασμά τους: αυτοκίνητα, μηχανάκια ό,τι και αν συναντούσαν. Η δυνατή βροχή που ξεκίνησε γύρω στις 8.30 το βράδυ, έπληξε ανεπανόρθωτα το νησί, το οποίο αναμένεται να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της προχθεσινής θεομηνίας που σάρωσε τα πάντα, δημιουργώντας τεράστιο «κρατήρα» στο λιμάνι, το οποίο «κατάπιε» δεκάδες οχήματα, ενώ άλλα κατέληξαν στη θάλασσα.

Από την καταρρακτώδη καταιγίδα δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους, επαρχιακοί άξονες κόπηκαν στα δύο, βουνά απογυμνώθηκαν από τα ορμητικά νερά και δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν ζημιές χιλιάδων, 65 αυτοκίνητα, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκοπέλου απεγκλώβισε εφτά τουρίστες από τον Αγνώντα, οι οποίοι τραυματίστηκαν από φερτές ύλες που μετέφεραν τα νερά του βουνού, ενώ στο Κέντρο Υγείας για παροχή πρώτων βοηθειών απευθύνθηκαν άλλοι τρεις πολίτες με τραυματισμούς από πτώσεις και γυαλιά. Για δύο τραυματίες κρίθηκε αναγκαία χθες το απόγευμα, με το πλοίο της γραμμής, η διακομιδή τους, ώστε να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Βόλου. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε τουριστικές επιχειρήσεις – Καταστροφές σε κατοικίες, οι οποίες πνίγηκαν στο νερό και τη λάσπη

Ολοσχερείς ζημιές στα εμπορεύματά τους, στις πλημμυρισμένες υπόγειες αποθήκες, υπέστησαν δεκάδες επιχειρήσεις στη Σκόπελο. Ζημιές υπέστησαν πολλές επιχειρήσεις και στις εγκαταστάσεις τους από τις φερτές ύλες, καθώς και πολλά σπίτια, αφού υποχώρησαν μέχρι και αυλότοιχοι.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η ταβέρνα του Γιάννη Νάστα, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από 20 χρόνια επιτυχημένης διαδρομής. Σε λίγα λεπτά, καταστράφηκαν και πνίγηκαν κάτω από τον τεράστιο όγκο του νερού και της λάσπης που κάλυψε τα πάντα, οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Γ. Νάστας εξέφρασε την απόγνωσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας. Εμείς υπάρχουμε μόνο πριν από τις εκλογές. Εχω καταστραφεί ολοσχερώς και είναι αδύνατο να δημιουργήσω από την αρχή το κατάστημά μου, το οποίο πλέον έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας δώσουν δάνειο; Δεν θέλουμε να μας χαρίσουν χρήματα, ας μας δώσουν άτοκο δάνειο και να το πληρώνουμε μετά από τρία χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοσχερή καταστροφή υπέστη και ο επιχειρηματίας Γιάννης Διομής, ο οποίος είδε τις δύο επιχειρήσεις που διατηρεί στον Αγνώντα να χάνονται στα ορμητικά νερά της βροχής. Ο ίδιος επιχειρηματίας διατηρούσε καφετέρια και εστιατόριο στην περιοχή του Αγνώντα, τα οποία έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από προσώπου γης, λόγω της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή. «Οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν. Δεν υπάρχει τίποτα πλέον από τον εξοπλισμό, ούτε από την τοιχία. Τέντες, πέργκολες, τραπέζια, καρέκλες, τα αυτοκίνητα, τα ρούχα μας, όλα έχουν καταστραφεί» όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο κ. Διομής τόνισε ότι: «δυστυχώς νιώθουμε ότι δεν υπάρχει η σχετική βοήθεια. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, να βοηθηθούμε από την πολιτεία, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατο να ξεκινήσουν και πάλι οι επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί».

Ζημιές στο Κέντρο Υγείας και στο λιμεναρχείο του νησιού ~ Σε επιφυλακή το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στο νησί

Σε επιφυλακή τέθηκαν από την πρώτη στιγμή το έμψυχο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, καταβάλλοντας προσπάθειες να σταματήσουν τα νερά της βροχής που εισέρχονταν ορμητικά από παντού, και παράλληλα να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν τραυματιστεί.

Δέκα άτομα διακομίστηκαν συνολικά στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου, εκ των οποίων οι περισσότεροι έφεραν θλαστικά τραύματα είτε από πτώση, είτε λόγω των φερτών υλών που μετέφεραν τα ορμητικά νερά της βροχής. Τρεις οι οποίοι υπέστησαν κάταγμα, μεταφέρθηκαν με καράβι στο Βόλο, προκειμένου να διακομιστούν στο Νοσοκομείο του Βόλου. Παράλληλα, δεκάδες περαστικοί, οι οποίοι αδυνατούσαν να προσεγγίσουν τις οικίες τους, αναζήτησαν προσωρινή στέγη στο Κέντρο Υγείας, έως ότου κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα. Στο μεταξύ, κλήθηκε η Πυροσβεστική προκειμένου να αντλήσει τα νερά της βροχής που είχαν εισρεύσει στο υπόγειο του κτιρίου.

Εξάλλου, το νερό στην περιφερειακή οδό ξεπερνούσε τους 70 πόντους και ήταν αδύνατο να τη διασχίσει κανείς από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτοκίνητα μέχρι και κοντέινερ επέπλεαν.

Στη γέφυρα το νερό είχε φτάσει τα τρία μέτρα, ενώ και στο δρόμο μέσα στο χωριό όπου βρίσκεται το ΙΚΑ, το νερό ξεπέρασε το 1,5 μέτρο.

Καταστροφές στο Λιμεναρχείο

Σημαντικές ζημιές υπέστη εξάλλου και το Λιμεναρχείο της Σκοπέλου, λόγω των ορμητικών νερών. Οπως επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο λιμενάρχης Γιώργος Γκάρας, από τη μανία της φύσης παρ’ ολίγον να χαθεί ακόμη και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Λιμενικού που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, δεν κατέληξε όμως στη θάλασσα, όπως το αυτοκίνητο του Λιμενάρχη που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. «Η βιβλική καταστροφή που έχουμε υποστεί δεν περιγράφεται με λόγια. Υπήρχαν καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων, τα οποία έχουν καταστραφεί, παρασύρθηκαν στη θάλασσα τα οχήματα που προορίζονταν προς ενοικίαση και άλλα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα» μονολογούσε χθες ο Λιμενάρχης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ~ Εφιαλτικές στιγμές ζει το νησί μετά την κατακλυσμιαία νεροποντή

Για ιδιαίτερα ακραία και πρωτόγνωρα φαινόμενα έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκουμάς, υπεύθυνος αθλητισμού, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εκδηλώνονται τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ.Γκουμάς, σε απόγνωση, τόνισε ότι αναγκάστηκε να βγει…κολυμπώντας από το αυτοκίνητό του, λόγω των ορμητικών νερών της βροχής που είχαν φτάσει το ύψος του παραθύρου. «Βγήκα με δυσκολία έξω από το αυτοκίνητο, κολυμπώντας, κινήθηκα με δυσκολία σε απόσταση 30 μέτρων και κάθισα σε μια άκρη».

Περιγράφοντας τις εφιαλτικές εικόνες που αντίκρισε, ο Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος κατοικεί στην παραλία της Σκοπέλου, υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το κύμα υπερκάλυπτε τα πάντα σε ύψος δύο μέτρων, ήταν αδύνατο να βγει κανείς έξω, και προκλήθηκε ζημιά σε δεκάδες οχήματα.

Διακοπή ρεύματος

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων ενεργοποιήθηκε το σύστημα ασφάλειας της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το ρεύμα να διακοπεί στη Σκόπελο γύρω στις 9.30 το πρωί. Κλιμάκιο της ΔΕΗ δεν εντόπισε βλάβη και η ρευματοδότηση αποκαταστάθηκε γύρω στις 11 το πρωί.

Ολονύκτιος αγώνας δρόμου για να απεγλωβιστούν άνθρωποι

Ολη τη νύχτα με τα στοιχεία της φύσης πάλευαν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής της Π.Υ. Σκοπέλου, πυραγός Ευάγγελος Καραμήντζας. Οι κάτοικοι του νησιού δεν θυμούνται τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα να έπληξαν τη Σκόπελο εδώ και 50 χρόνια! Η καταιγίδα χτύπησε τη Σκόπελο, το Στάφυλο, τον Αγνώντα και τον Πάνορμο.

Η νεροποντή ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα και συνεχίστηκε με σφοδρή ένταση όλο το βράδυ. Το δίωρο από τις 9 περίπου και μετά χαρακτηρίζεται ως «κόλαση». Το σύστημα ασφάλειας της ΔΕΗ ενεργοποιήθηκε και έκοψε την παροχή ρεύματος στις 9.30 το πρωί για τουλάχιστον δύο ώρες.

Από το Βόλο εξάλλου μετέβη στο νησί πολυπληθές κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με επικεφαλής το Διοικητή Χαρ. Πόζογλου. Συνεργεία πυροσβεστών με συνολικά 32 πυροσβέστες, οχτώ πυροσβεστικά οχήματα, μία υδροφόρα και ένα όχημα για τη μεταφορά προσωπικού, από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Σκοπέλου και Βόλου συνέχιζαν μέχρι και χθες το απόγευμα τις αντλήσεις υδάτων.

Καταστροφές σε αυτοκίνητα

Ενάμισι χιλιόμετρο από τη Σκόπελο, στην επαρχιακή Οδό Σκοπέλου – Στάφυλου, τα ορμητικά νερά βρήκαν διέξοδο γύρω στις 11.30 το βράδυ σε δρόμο που οδηγεί στην παραλία και παλαιότερα ήταν ρέμα. Η είσοδος της γέφυρας επιχωματώθηκε και γι’ αυτό έφραξε. Το νερό παρέσυρε όλα τα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που βρήκε στο πέρασμά του, περίπου 70, μέχρι να φτάσει στο λιμάνι και τα κατακρήμνισε σαν κονσερβοκούτια στην τάφρο που «άνοιξε» στο πάρκινγκ με βάθος 20-30 μέτρων και στη θάλασσα. Ευτύχημα θεωρείται το γεγονός που στα αυτοκίνητα δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος. Δύτες του Λιμεναρχείου Σκοπέλου βούτηξαν χθες το πρωί για να επιβεβαιώσουν ότι όντως στα βυθισμένα αυτοκίνητα στη θάλασσα δεν υπήρχε κανένας επιβάτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

140 κλήσεις στην Πυροσβεστική ~ Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλυφθούν τα αιτήματα άντλησης υδάτων

Τριάντα ώρες άγρυπνοι παρέμειναν οι άνδρες που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα 140 αιτήματα άντλησης υδάτων που είχαν καταγραφεί μέχρι χθες το βράδυ. Τα δεκάδες περιστατικά σημειώθηκαν με μια απίστευτη αλληλουχία και απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών στον Αγνώντα, το Στάφυλο και τη χώρα της Σκοπέλου.

Εχοντας τη συνδρομή του κλιμακίου του Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Βόλου, που βρίσκεται από χθες στο νησί, με επικεφαλής το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ο Πύραρχο, Χαράλαμπο Πόζογλου, οι άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο που κλήθηκαν να επιτελέσουν.

«Εχουν ηρεμήσει τα πράγματα, έχουμε φέρει τη διαδικασία των αντλήσεων και των παροχών βοηθείας σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και απομένουν τέσσερα περιστατικά, για να κλείσουμε τον κατάλογο όλων των κλήσεων που δεχτήκαμε από χθες μέχρι σήμερα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, Πυραγός, Ευάγγελος Καραμήντζας.

Στο μεταξύ, παρουσίασαν ύφεση τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά το νησί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. «Είναι πολύ πληγωμένο το νησί. Οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου.

Η εικόνα που παρουσίαζαν αργά χθες το απόγευμα οι δρόμοι του νησιού, ήταν ενδεικτική της βιβλικής καταστροφής που συντελέστηκε, πλήττοντας ανεπανόρθωτα δεκάδες επιχειρήσεις και οικίες.

Παράλληλα τα σχολεία της Σκοπέλου θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά «διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στους δρόμους» όπως σημείωσε ο κ. Καραμήντζας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε όλη τη νύχτα η κατάσταση επιφυλακής, για κάθε ενδεχόμενο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εικόνες από τον πλημμυρισμένο στάφυλο

Εικόνες από τον πλημμυρισμένο Στάφυλο

Εικόνες από τον πλημμυρισμένο Στάφυλο

Εικόνες από τον πλημμυρισμένο Στάφυλο

Εικόνες από την παραλία Πάνορμος

  • Σχετικά άρθρα:

Βιβλική καταστροφή στη Σκόπελο

Τραυματισμοί από την κακοκαιρία στη Σκόπελο

Μάχη με τις καταστροφές δίνει η πυροσβεστική υπηρεσία

Δέκα άτομα διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου

skopelos-news.blogspot.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου