ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στη Μαγνησία

αποκριάτικο-ξεφάντωμα-στη-μαγνησία-655164

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Χαρούμενες εκδηλώσεις με αποκριάτικη διάθεση και πολύ μεράκι διοργανώνονται απ’ άκρη ως άκρη της Μαγνησίας, χερσαίας και νησιωτικής, με πρωτοβουλία φορέων, συλλόγων και δεκάδων εθελοντών. Πρόσωπα της επικαιρότητας, όπως η Μέρκελ, οι ήρωες γνωστών ταινιών, θηριοδαμαστές και στρουμφάκια, είναι μερικά από τα κεντρικά θέματα που κυριαρχούν σε αρκετές εκδηλώσεις. Θεσμοί ετών όπως το καρναβάλι της Ευξεινούπολης και του Ριζομύλου, οι «Καλές» της Σκοπέλου, και δεκάδες ακόμη εκδηλώσεις, συνθέτουν το ιδιαίτερο κλίμα του διημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, που αποτελεί κάλεσμα συμμετοχής σ’ ένα χαρούμενο ξεφάντωμα, για μικρούς και μεγάλους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι καταστηματάρχες του Βόλου πρωτοστατούν στη διοργάνωση του φετινού καρναβαλιού, που πραγματοποιείται σήμερα, δίνοντας χαρούμενο χρώμα στην πόλη. Με πρωτοβουλία των καταστηματαρχών της παραλίας και τη συνδρομή του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, αλλά και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικες εκδηλώσεις, με κεντρικό σύνθημα «Πολιτισμός είναι ο άνθρωπος».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι με βραζιλιάνικους ρυθμούς, ενώ στις 3 μ.μ. θα αρχίσει η παρέλαση των καρναβαλιστών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την Αργώ. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν σύλλογοι, σχολεία, σχολές χορού, ποδηλάτες, οι Caracatu και μεμονωμένοι καρναβαλιστές. Την παρουσίαση θα κάνει ο Σταύρος Πλουμιστός.

Μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα συνεχιστεί το αποκριάτικο πάρτι με πολλά happenings και δώρα, ενώ το κάψιμο του καρνάβαλου που θα συνοδευτεί από πυροτεχνήματα θα γίνει στις 7 το απόγευμα. Την αυλαία της εκδήλωσης θα κλείσει συναυλία από το συγκρότημα Red Wine Band. Στη γιορτή θα δοθούν δώρα από χορηγούς, ενώ σε ρυθμούς λάτιν θα παίζουν επαγγελματίες dj’s.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον πεζόδρομο της Κουμουνδούρου με πρωτοβουλία των καταστημάτων Novel, Entra, Gala, Grappa, Groove, Maddox, Root, Hemingway και Duomo. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 19.30 σε συνεργασία

με τη σχολή χορού Independance Studio, που θα πλαισιώσει όλα τα δρώμενα με επαγγελματίες χορευτές όπως και ερασιτέχνες χορευτές, οι οποίοι μαζί με όλο τον κόσμο, μεγάλους και παιδιά, θα προσφέρουν ένα ανεπανάληπτο αποκριάτικο γλέντι.

Στα dexx θα βρίσκεται ο Dj Estelio «El Social». Η ξεχωριστή αυτή βραδιά θα περιλαμβάνει shows από τους τρίτους παγκόσμιους πρωταθλητές στην kizomba Χαρά Ραμπαούνη και Αντώνη Τζίμα καθώς και από τους Γιώργο Καρανικολόπουλο και Εύη Ραμπαούνη χορευτικό ζευγάρι με πολλές διακρίσεις.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει η Live μπάντα κρουστών των Καρακατού και θα πραγματοποιηθούν παράλληλα διαγωνισμοί για το κοινό με πολλαπλό περιεχόμενο και πλούσια δώρα.

Αποκριάτικη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επίσης σήμερα, Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 16.00, στην πλατεία των Ανω Λεχωνίων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων, κάψιμο καρνάβαλου, γλέντι και χορό, ενώ θα προσφερθούν κρασί και τσίπουρο δωρεάν. Διοργανωτές είναι οι σύλλογοι του χωριού.

Στη Μαγνησία

Στο Δήμο Αλμυρού, κυριαρχούν το καρναβάλι της Ευξεινούπολης και του Πτελεού.

Δέκα άρματα με επίκαιρα θέματα πρωταγωνιστούν στην κεντρική καρναβαλική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον κεντρικό δρόμο της Ευξεινούπολης. Τα άρματα θα συνοδεύουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καρναβαλιστές, ενώ στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος και πολλοί μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι γονείς τους.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στην πλατεία του Πτελεού σήμερα στις 6.30 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα γίνει διαγωνισμός καλύτερης στολής και θα δοθούν χρηματικά βραβεία.

Στην τοπική Κοινότητα Σούρπης, θα γιορταστούν αύριο τα Κούλουμα στο χώρο της πλατείας στις 2 το μεσημέρι, με παραδοσιακούς χορούς, άφθονο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, σήμερα στις 17.00, στον πεζόδρομο Βελεστίνου, διοργανώνεται παρέλαση καρναβαλιστών με έπαθλα στο καλύτερο γκρουπ της παρέλασης και στο νικητή του κρυμμένου θησαυρού.

Παράλληλα προγραμματίζεται άναμμα της φωτιάς από το σύλλογο Μικρασιατών Βελεστίνου, το σύλλογο Ριζομύλου «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», τον πολιτιστικό σύλλογο Περιβλέπτου, τον πολιτιστικό σύλλογο Χλόης, την τοπική κοινότητα Αερινού, την τοπική κοινότητα Μικρό Περιβολάκι και τον πολιτιστικό σύλλογο Στεφανοβικείου. Στο Αερινό και το Στεφανοβίκειο θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικη βραδιά με κρασί, σουβλάκια και μουσική.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις του σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, διοργανώνει σήμερα στις 18.30 το άναμμα του αφανού και χορό γύρο από την φωτιά των καρναβαλιών, που πραγματοποιείται ανελλιπώς όλα τα χρόνια. Το έθιμο συνεχίζεται από παλιά και συμμετείχαν πάντα όλοι οι νέοι του χωριού. Επίσης θα γίνει βράβευση των καλύτερων μασκαράδων. Στους συμμετέχοντες θα προσφερθούν αναψυκτικά και ποτά.

Αύριο Καθαρά Δευτέρα στις 11 π.μ. θα γιορταστούν τα κούλουμα στο Βελεστίνο (προπύλαια σταδίου), με παραδοσιακή φασολάδα, ζωντανή μουσική, παρουσίαση αερομοντελισμού και πέταγμα χαρταετού. Στις 12.30 π.μ. στο Ριζόμυλο θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Θα ακολουθήσουν τα Κούλουμα. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν επίσης στη Χλόη, το Κεραμίδι και τα Κανάλια.

Στο Πήλιο

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, διοργανώνεται σήμερα στις 3 μ.μ. αποκριάτικη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος» σε συνεργασία με το Δήμο. Αφετηρία θα είναι τα γραφεία του Συλλόγου στην Αγία Παρασκευή (Περαχώρα) και κατάληξη η κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των καρναβαλιστών και κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου. Αύριο το μεσημέρι, εξάλλου, στο χώρο του παλιού τελωνείου, στο Χορευτό, θα προσφερθούν από το Σύλλογο, λουκουμάδες με μέλι σε όλους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυρράχης διοργανώνει αύριο κούλουμα στους Αγίους Σαράντα, με νηστίσιμα εδέσματα, διαγωνισμό χαρταετού κλπ.

Εκδηλώσεις με αποκριάτικο χρώμα διοργανώνουν επίσης οι τοπικοί Σύλλογοι στον Αγιο Δημήτριο, τον Αη Γιάννη, το Μούρεσι αλλά και το Ανήλιο.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και ειδικότερα στη Μηλίνα πρωτοστατεί ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στη διοργάνωση της σημερινής αποκριάτικης παρέλασης, για έκτη συνεχή χρονιά. Επτά άρματα με μπροστάρι τον Καρνάβαλο και πλήθος καρναβαλιστών συμμετέχουν στην παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. στην παραλία της Μηλίνας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του καρνάβαλου και διανθίζεται από χορό, κρασί και πολύ κέφι.

Θεσμό αποτελούν για την περιοχή των Αφετών οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί καρναβαλοπάρτι για τα παιδιά των Αφετών και όχι μόνο στις 17.30, στο παλιό δημοτικό σχολείο Αφετών.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού. Η εκδήλωση θα γίνει στο λόφο της Παναγίας (Ζωοδόχος Πηγή) και στο χώρο εκατό μέτρα περιμετρικά της Εκκλησίας από τις 10.30 – 12.30. Στους διαγωνιζόμενους θα απονεμηθούν κύπελλα (1ο, 2ο, 3ο ) βραβείο και σε όλους τους διαγωνιζόμενους αναμνηστικά μετάλλια. Τιμητική πλακέτα θα απονεμηθεί στον καλύτερο χειροποίητο παραδοσιακό αετό που θα πετάξει. Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμος μπουφές με άφθονο τσίπουρο και αναψυκτικά.

Στα νησιά

Διήμερο αποκριάτικο γλέντι διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με τους Σχολικούς, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους. Σήμερα προγραμματίζεται παρέλαση και ξεφάντωμα των καρναβαλιστών, τη συνοδεία χορευτικής αποκριάτικης μουσικής. Επιτροπή θα βραβεύσει τις πιο πρωτότυπες στολές, δίνοντας διπλώματα και δώρα στους νικητές που προσφέρουν ως χορηγίες οι επιχειρηματίες της Σκιάθου. Κομφετί, σερπαντίνες, καραμούζες, μάσκες για τους θεατές θα προσφέρει ο Δήμος Σκιάθου μαζί φυσικά με τα παραδοσιακά κεράσματα. Θα ακολουθήσει η χορωδία του συλλόγου γυναικών Σκιάθου όπως επίσης θα υπάρξουν και πολλές εκπλήξεις.

Αύριο, από τις 11:00 το πρωί θα ξεκινήσει το παραδοσιακό πέταγμα των χαρταετών στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού. Ο Δήμος Σκιάθου θα προσφέρει παραδοσιακά Σαρακοστιανά, λαγάνες και ποτά. Θα βραβευτούν οι καλύτεροι χαρταετοί, τόσο του εμπορίου όσο και οι χειροποίητοι με τον παραδοσιακό τρόπο.

Εθιμο που χάνεται στο χρόνο είναι οι «Καλές» για τη γειτονική Σκόπελο. Το παμπάλαιο τοπικό έθιμο αναβιώνει κατά κανόνα την Κυριακή της Τυρινής, με την συμμετοχή πολλών κατοίκων του νησιού, οι οποίοι ντυμένοι με τις καλές παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, θα σεργιανίσουν στις γειτονιές του νησιού, για να καταλήξουν στην παραλία και συγκεκριμένα στον χώρο του Δημοτικού Καφενείου, όπου θα κορυφωθεί το γλέντι.

Το αποκριάτικο καρναβάλι στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου, καλά κρατεί. Ο τοπικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος πρωτοστατεί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, με τη συνδρομή των υπολοίπων συλλόγων και τη δυναμική συμμετοχή όλου του χωριού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και φέτος με επιτυχία το καρναβάλι, που αποτελεί παράδοση. Αρματα με διάφορα θέματα, επίκαιρα και μη, θα παρελάσουν, δίνοντας αποκριάτικο χρώμα στο χωριό. Αφθονο κρασί, σουβλάκια αλλά και πλούσιος μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις περιλαμβάνει η σημερινή εκδήλωση που είναι ένα μικρό δείγμα φιλοξενίας για όλους όσους θα συμμετέχουν στην αποκριάτικη γιορτή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου