ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεμινάριο του πιανίστα Παντελή Πολυχρονίδη στο Μουσικό Σχολείο Βόλου

σεμινάριο-του-πιανίστα-παντελή-πολυχ-100445

Δύο σπουδαία, σεμιναριακού τύπου μαθήματα έδωσε την περασμένη Τρίτη 16 Φεβρουαρίου ο πιανίστας και λέκτορας του Πανεπιστημίου Μουσικής και Τεχνών της Βιέννης Παντελής Πολυχρονίδης. Προσκεκλημένος του Μουσικού Σχολείου Βόλου ο διακεκριμένος έλληνας και μάλιστα βολιώτης μουσικός απευθύνθηκε ειδικά στους μαθητές του σχολείου οι οποίοι είχαν τη σπάνια ευκαιρία να τον συναντήσουν, να τον ακούσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.

Ο Παντελής Πολυχρονίδης είναι πιανίστας με εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική ενώ εκτός από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, διδάσκει στο εκεί Ωδείο και τη Μουσική Ακαδημία. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fullbright και Ωνάσση.

Στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου μίλησε κυρίως για τα εφόδια που πρέπει να έχει στη «βαλίτσα» του ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και επαγγελματικά με τη μουσική σήμερα. Μίλησε για την πίστη που πρέπει να έχει ο καθένας στον εαυτό του, ανεξάρτητα με το αν ασχοληθεί με τη μουσική ή όχι, για τη σημασία του να θέτει κανείς στόχους και να τους πετυχαίνει, για το κακό που μπορεί να κάνουν οι διάφορες εκπτώσεις και συμβιβασμοί στα όνειρά μας, για τα θαύματα που γίνονται όταν η επιστημονική περιέργεια, το θάρρος, η φαντασία και ο νεανικός ενθουσιασμός υποστηριχθούν από εργατικότητα, μελέτη, υπομονή, επιμονή και ουσιαστική προσήλωση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν μίλησε στους μαθητές από καθ’ έδρας ως καθηγητής Πανεπιστημίου, αλλά μέσα από την εμπειρία του και ως ένας άνθρωπος που ευτύχησε να δει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να συνομιλήσουν μαζί του και αυτή η διάδραση είναι που κάνει τέτοια «μαθήματα» τόσο σημαντικά, αφού φέρνουν μια φρέσκια πνοή και ανανεώνουν τη σχολική καθημερινότητα μαθητών και καθηγητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου