ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκκλησιαστικό μουσείο στον Αγ. Νικόλαο

εκκλησιαστικό-μουσείο-στον-αγ-νικόλα-205931

Σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να εκτεθούν στο κοινό παλιές εικόνες του ναού

Εκκλησιαστικό μουσείο θα δημιουργηθεί στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, προκειμένου να εκτεθούν σε μόνιμη βάση παλιές εικόνες, οι οποίες κοσμούσαν τον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899.

Πρόκειται για 70, περίπου, Εικόνες που συντηρήθηκαν χάρη στη μέριμνα του προϊσταμένου του Ναού Πρωτ. Χαριλάου Παπαγεωργίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού, το διάστημα 2002 έως 2015, από τον συντηρητή του Βυζαντινού Μουσείου κ. Ευάγγελο Αμπελιά. Οι εικόνες αυτές παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες από το Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και φιλότεχνων πολιτών και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών – Κοραή).

Ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τους συντελεστές του σπουδαίου έργου της διάσωσης και ανάδειξης των Εικόνων και κάλεσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μητροπολιτικού μας Ναού, ενώ επεσήμανε ότι στην Τοπική Εκκλησία, με την φροντίδα του π. Χαριλάου, έχει προχωρήσει η καταγραφή όλων των ιερών κειμηλίων της.

Από την πλευρά του, ο π. Χαρίλαος αναφέρθηκε στη διαδρομή των Ιερών Εικόνων, και χαρακτήρισε «θαύμα» το μεγάλο έργο της συντήρησης και ανάδειξής τους, καθώς είναι πλέον καταχωρημένες στο αρχείο της 7ης Εφορίας Βυζ. Αρχαιοτήτων, ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου, το συντηρητή κ. Ευάγγελο Αμπελιά, την υπεύθυνη Καλλιτεχνικών του δήμου Βόλου κ. Ελενα Νικηφόρου, αλλά και όσους συνέβαλαν, με δωρεές και προσωπική εργασία, στην ανάδειξη και αποκατάστασή τους.

Τέλος, εξήγγειλε τη δημιουργία μικρού Εκκλησιαστικού Μουσείου, προκειμένου οι παλαιές εικόνες να εκτίθενται σε μόνιμη βάση και να είναι επισκέψιμες για όλους.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, από τις 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ και από τις 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Τα έσοδα από την πώληση αντιγράφων των Ιερών Εικόνων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «Δος ημίν σήμερον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου