ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

στην-τελική-ευθεία-για-συμφωνία-481712

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέος κύκλος επαφών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών χθες, προκειμένου να κλείσουν δύο θέματα με πολιτικές πτυχές που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, τα τέσσερα κείμενα προσυμφωνίας, που ακόμα «σβήνονται και γράφονται» με στόχο την τελική τεχνική συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι σήμερα Κυριακή, φαίνεται ότι βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου.

Βάσει αυτών, τα αντίμετρα της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών θα ενεργοποιηθούν με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% και όχι 3,5%.

Γενικότερα, τα τέσσερα αυτά κείμενα που έχουν δοθεί στην κυβέρνηση από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, πάνω στα οποία γίνεται και η τεχνική συζήτηση, ώστε μετά να πάρουν την μορφή Πολυνομοσχεδίου και να ψηφιστούν κατόπιν από τη Βουλή, περιλαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα:

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετέπειτα (το ΔΝΤ εκτιμά πως τα ήδη δρομολογημένα μέτρα επαρκούν για πλεόνασμα μόλις 2,2% του ΑΕΠ για το 2018. Η δημοσιονομική «τρύπα» που ανοίγει ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ).

Για το κενό στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, η κυβέρνηση δεσμεύεται για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ. ευρώ.

Και συγκεκριμένα:

-Κατάργηση της έκπτωση από τον φόρο του 10% των ιατρικών δαπανών (εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ)

-εξάλειψη της έκπτωσης φόρου 1,5% στον φόρο εισοδήματος που παρακρατείται κάθε μήνα σε μισθούς και συντάξεις (Οι μισθωτοί θα χάσουν 68 εκατ. ευρώ ετησίως)

-επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: μείωση κατά 50% του επιδόματος ανά δικαιούχο ή μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το δικαιούνται λιγότεροι (εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ).

-κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ ετησίως), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας (εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα στήριξη για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος (εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ).

-Περικοπές στις δαπάνες Υγείας: χαμηλότερα πλαφόν για το 2017 και το 2018 στις πληρωμές στους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ.

-Μείωση της έκπτωσης φόρου σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα αγροτών κατά 650 ευρώ το χρόνο.

«Η μείωση θα εφαρμοστεί το 2020 ή αν κριθεί απαραίτητο το 2019», όπως τονίζεται στο προσχέδιο της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Πώς θα γίνει η μείωση αφορολόγητου

Η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ σήμερα για τον άγαμο θα μειωθεί στα 1.250. Αντίστοιχα και η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για γονείς με τρία παιδιά, θα μειωθεί στα 1.450 ευρώ. Στο κείμενο πάντως, το ποσό της μείωσης περικλείεται σε αγκύλη, και αυτό σημαίνει πως τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση ως προ το τελικό ύψος της περικοπής.

Αν περάσει πάντως η πρόταση του ΔΝΤ «ως έχει», αυτό οδηγεί σε μείωση του έμμεσου αφορολογήτου από 8.636 ευρώ για τον άγαμο στα 5.681 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά μειώνεται από τα 9.545 ευρώ στα 6.590 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου