ΛΑΡΙΣΑ

Πρόστιμα για τη ρύπανση στον Τιταρήσιο ποταμό

πρόστιμα-για-τη-ρύπανση-στον-τιταρήσι-163881

Αστικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων και κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και στέμφυλα ευθύνονται τελικά για την πρόσφατη περιβαλλοντική επιβάρυνση των νερών του Τιταρήσιου ποταμού και των παραποτάμων του, όπως πρoέκυψε από τους σαρωτικούς ελέγχους που διενήργησαν μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας, με αφορμή την περιβαλλοντική ρύπανση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στην «Ε» «με την ολοκλήρωση των ελέγχων και τον εντοπισμό των παραβάσεων θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον καταλογισμό προστίμων, τα οποία επιβάλλονται βάσει αλγορίθμου (συγκεκριμένου συστήματος), διευκρινίζοντας ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αυστηρή απέναντι στις πιστοποιήσεις που θα γίνουν, αλλά και στους ρυπαντές, αφού το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και οφείλουμε όλοι να το προστατεύσουμε. Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή, αλλά προέχει η προάσπιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας ξεκίνησαν την Τρίτη, συνεχίστηκαν Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ χθες Παρασκευή ορισμένες επιχειρήσεις επανελέγχθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους στους κανόνες λειτουργίας. Το «λάθος» που έκαναν οι παραβάτες και από το οποίο προδόθηκαν είναι ότι το βράδυ της Κυριακής ανέμεναν, σύμφωνα και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να βρέξει αρκετά, ώστε τα βρόχινα νερά να μεταφέρουν μακριά τα απόβλητα και τα λύματα που απελευθέρωσαν μεσημέρι και απόγευμα Κυριακής. Τελικά η βροχή δεν ήταν
αρκετή, τα νερά δεν απομακρύνθηκαν κι έτσι η εικόνα του Τιταρήσιου , με τα αφρισμένα νερά, τα σημεία μαύρου χρώματος κατά μήκος του ποταμού και η έντονη δυσοσμία ανησύχησε τους κατοίκους σε Ελασσόνα και Τύρναβο.

[Ελευθερία]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου