ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χρονογράφημα: Ο ξερόλας

χρονογράφημα-ο-ξερόλας-628885

Του Παύλου Μαβίδη

Στην Ελλάδα του παραλόγου κι όμως αληθινού, στην Ελλάδα, όπου ο καθένας μπορεί να είναι ό,τι δηλώσει υπάρχει ένας γραφικός τύπος Ελληνα που μπορείς να του αποδώσεις το όνομα «ΞΕΡΟΛΑΣ».

Ο ξερόλας είναι εκείνος ο τύπος που τα ξέρει όλα και που πιστεύει ότι είναι ο ικανότερος για να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τη χώρα γενικότερα.

Μπορείς να τον συναντήσεις καθημερινά στο δρόμο, στην πλατεία, στο καφενείο, στη δουλειά και να τον ακούς να μιλάει με τέτοιο τρόπο, ώστε να θέλει να σου περάσει την άποψη ότι αυτός και μόνο αυτός είναι ο «αφαλός της γης» και όλοι οι άλλοι γυρίζουν γύρω από αυτόν. Δεν εκφράζει μόνο μια άποψη η οποία θα ήταν από όλους σεβαστή για κάποιο συγκεκριμένο θέμα αλλά προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του σαν την ιδανικότερη.

Ο ξερόλας έχει μια παιδική αφέλεια να νομίζει ότι όλοι γύρω του είναι κοντοί, ανίκανοι, μικροί και μόνο αυτός έχει την ικανότητα να εξουσιάζει και να διεκδικεί το αλάνθαστο.

Νοιώθει ότι μπορεί να είναι ο ειδικός για θέματα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, ιστορικά, στρατιωτικά, συνδικαλιστικά, επαγγελματικά, πολιτιστικά. Μπορεί να είναι ο μοναδικός για να γίνει αρχηγός και επικεφαλής ομάδας, κοινωνίας και κράτους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε από ορισμένους τέτοιους ξερόλες «ε ρε αν ήμουν για λίγο πρωθυπουργός να δεις πώς θα τα διόρθωνα όλα».

Εχει μια τάση στείρας κριτικής για όλους και για όλα ακόμα και για εξειδικευμένες ειδικότητες. Δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να του αποδοθεί ο τίτλος του «Ντενεκέ ξεγάνωτε» όταν κάνει κριτική για θέματα που χρειάζονται μόρφωση, εμπειρία και ικανότητα.

Τον διακρίνει η αυταρέσκεια και η γοητεία να αρέσει στους γύρω του οι οποίοι τις περισσότερες φορές μέσα από μια υποκριτική συμπεριφορά του αποδίδουν «είσαι ο πρώτος», «μεγάλε», «αρχηγέ» ή «τι ωραίος που είσαι», «είσαι μοναδικός γι αυτή τη δουλειά» και ένα σωρό άλλες ατάκες… Δεν έχει μπέσα, η φιλία του κρατάει στο γόνατο και μέσα από τη φιλοδοξία του ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα του. Ισως αυτός ο τύπος του ξερόλα να είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του Ελληνα αλλά στη ζωή μας ασφαλώς και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην καθημερινή λειτουργία τους, άνθρωποι που με ό,τι ασχολήθηκαν άφησαν θετικό έργο οφειλόμενο στη μόρφωσή τους, στην εμπειρία τους, στην ικανότητά τους και τη δημιουργικότητά τους.

Ο ξερόλας όμως είναι τύπος που διακρίνεται για την κενότητα περιεχομένου, έχει τάση για φανφάρες και μεταξωτές κορδέλες, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία και ανάπτυξη καταστάσεων. Ζει για να ζει σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων και το χειρότερο δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος ξύπνησε και τους ξερόλες τους ανέχεται ή τους αποβάλλει. Δυστυχώς όμως το σύστημα, το κατεστημένο χρησιμοποιεί τους ξερόλες να κυβερνάνε γιατί έτσι τους συμφέρει ή εξυπηρετούν προσωπικές καταστάσεις για αυτό είναι και αυτός ένας λόγος που ο τόπος πάει στραβά. Δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τον ικανό και τον πετυχημένο. Δε μας αφήνει η ζήλεια και ο εγωισμός. Δεν έχουμε μάθει το μέτρο που χιλιάδες χρόνια πριν οι πρόγονοί μας έλεγαν «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ». Το μέτρο που πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή μας, για να έχουμε μια αρμονική και δημιουργική πορεία ως άτομα κι ως κοινωνία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου