ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικές αντιδράσεις και προεκλογικές κόντρες για Ρουβίκωνα

πολιτικές-αντιδράσεις-και-προεκλογι-502466

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, η τρίτη από το 2015, με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν στρέψει τα βέλη τους προς τη κυβέρνηση κατηγορώντας την για ανοχή.

Η επίθεση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης με αίτημα την χορήγηση άδειας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν και η πιο σφοδρή, καθώς τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας δεν αρκέστηκαν στα τρικάκια, καθώς πέταξαν μπογιές στην είσοδο της Βουλής αφήνοντας τα σημάδια τους από την “επίσκεψή τους”.

Η επίθεση έγινε από περίπου 30 άτομα που ανέβηκαν τις σκάλες που βρίσκονταν δεξιά και αριστερά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και πέταξαν μπουκάλια, δύο καπνογόνα και κόκκινες μπογιές στο προαύλιο της Βουλής, με την ασφάλεια να αιφνιδιάζεται γι’ ακόμη μια φορά.

Παρά τη καθολική καταδίκη, τη διενέργεια ΕΔΕ και μία σύλληψη, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης αλλά και κατηγορίες περί συνενοχής ακόμα και έλλειψης ελέγχου της ασφάλειας.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” και προειδοποίησε ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος σύντομα. “Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία”, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: “Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ανέφερε σε δήλωσή της: “Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία” και συνέχισε “«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους”.

Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σχολίασε ότι “Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλήμε καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι “μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε. Και το θέμα είναι έως πότε”, ενώ η Ένωση Κεντρώων κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχει χάσει τον έλεγχο: “Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση”.

Καταδίκη της επίθεσης υπήρξε και από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι ανέφεραν ότι “Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες”.

Η ΕΔΕ και οι αντιδράσεις που δεν κατεύνασαν τα αντιπολιτευτικά βέλη

Η αστυνομία προχώρησε αρχικά σε μία προσαγωγή, η οποία έγινε σύλληψη αργότερα, ενώ το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε ΕΔΕ για το περιστατικό.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι αυτές οι ενέργειες δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες και τις χαρακτήρισε αντιδημοκρατικές: “Αυτού του τύπου οι ενεργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοπδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν. Εν προκειμένω δεν έχουμε κάτι τέτοιο ώστε να μπορώ να πω σε τι αναφέρονταν όσοι έκαναν την καταδρομική επιχείρηση”.

Καταδίκη υπήρξε τόσο από το Μαξίμου όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική την ενέργεια. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες» τόνισε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα» αποκάλυψε εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ που στάλθηκε στις 13 Μαΐου και αναφέρεται στις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών ως συμπαράσταση στον Δημήτρη Κουφοντίνα.. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει «παρακαλούμε όπως, από λήψεως της παρούσας, να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του». Στο έγγραφο ζητείται «ετοιμότητα, επαγρύπνηση και αποφυγή εφησυχασμού» από τους αστυνομικούς γύρω από την Βουλή, προκειμένου να αποτραπεί μια ενέργεια που θα εκθέσει τη ΕΛΑΣ και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου