ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρή απάντηση της Ε.Ε. για την α’ κατοικία

αυστηρή-απάντηση-της-ε-ε-για-την-α-κατ-582334

Την ώρα που οι θεσμοί προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις μοιράζοντας «κόκκινες» κάρτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση προχωρά σε μονομερείς κινήσεις για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί εμφανίζονται ενοχλημένοι και διαμηνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Μέχρι την Παρασκευή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Μηνύματα Κοστέλο

Λίγη ώρα νωρίτερα ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για τον νέο νόμο Κατσέλη και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο. Μετά τις δηλώσεις Κοστέλο αλλά και τα όσα ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, η τελευταία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Μήνυμα… από Βρυξέλλες

Η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ. Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία. Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα. Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες. Επιπλέον, είναι αντίθετοι και με το υψηλό, όπως το θεωρούν, όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή τις 250.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί στις 150.000 ευρώ, αν όχι στις 100.000 ευρώ. Ακόμη θεωρούν υψηλά τα προτεινόμενα όρια επιπλέον ακίνητης περιουσίας (260.000 ευρώ με βάση την αρχική κυβερνητική πρόταση), αντιπροτείνοντας όριο 100.000 ευρώ, και καταθέσεων (65.000 ευρώ), αντιπροτείνοντας 5.000 ευρώ.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου