ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμο το αίτημα έκδοσης & το κατηγορητήριο για τους 8 πραξικοπηματίες

ετοιμο-το-αίτημα-έκδοσης-το-κατηγορη-802204

Τις διαδικασίες για την άμεση έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα την επαύριο του πραξικοπήματος στη χώρα τους , επισπεύδει η Αγκυρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk, ο Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης με νέο του έγγραφο ζητά από τις ελληνικές αρχές την άμεση έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες δεν είχε υπάρξει επίσημο αίτημα έκδοσης των «8» από την Τουρκία, κάτι που σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούσε ανακούφιση στην Αθήνα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης φέρεται να έχει καταρτίσει το σχετικό έγγραφο και να το έχει διαβιβάσει στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αναλάβει να το αποστείλει στις ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί που διασυνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Αυγούστου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70 στις 16 Ιουλίου, διέπραξαν τα εγκλήματα «παραβίασης του συντάγματος δια βίας, απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα» .

Σημειώνεται ότι προκειμένου να υπάρξει επίσημο αίτημα έκδοσης η διαδικασία που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση έχει ως εξής: Αρχικά το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πρεσβεία στη συνέχεια θα διαβιβάσει εν συνεχεία τον σχετικό φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα της έκδοσης είναι ιδιαίτερα ακανθώδες δεδομένου ότι από τις 21 Ιουλίου στη γειτονική χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει ανασταλεί προσωρινά και η ισχύς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά τις δημόσιες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εμφανίζεται ανοιχτός στην επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα, εφόσον το θέλει ο λαός και το συνυπογράψουν τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι «8» έχουν ήδη πάρει δύο αναβολές ενώπιον της Επιτροπής Ασύλου για τις 19 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν πως δυο στρατιωτικοί ακόλουθοι της Τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι…άφαντοι μαζί με τις οικογένειες τους.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας, πλοίαρχο Χαλίς Τουντς.

Η τελευταία εμφάνιση του στρατιωτικού ακολούθου ήταν σε εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας κι εκεί φαίνεται ότι είχε εκμυστηρευθεί τις ανησυχίες του σε συναδέλφους του διπλωμάτες άλλων χωρών. Μάλιστα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε λάβει γνώση ότι θα έπαιρνε μετάθεση στην Κύπρο.Ωστόσο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις διώξεις που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, και οι δυο στρατιωτικοί φαίνονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Ο ναυτικός ακόλουθος προηγήθηκε και στη συνέχεια έφυγε και ο στρατιωτικός ακόλουθος.

Η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει ανακαλέσει τα διπλωματικά διαβατήριά τους, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι έχουν χάσει τις προστασίες που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου