ΕΛΛΑΔΑ

Αποχαιρέτισαν δύο ήρωες

αποχαιρέτισαν-δύο-ήρωες-695742

Στερνό αντίο στους Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα

Δύο ήρωες που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, επάνω στο καθήκον τους αποχαιρέτισε χθες η Πολεμική Αεροπορία. Οι κηδείες των σμηναγών Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιου Ζάγκα, που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στο δυστύχημα στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, τελέστηκαν χθες το μεσημέρι σε κλίμα ανείπωτης οδύνης.

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου διακρίνονταν συντετριμμένες οι οικογένειες των δύο έμπειρων χειριστών. Ολοι οι άνδρες της 111 Πτέρυγας Μάχης όπου υπηρετούσαν οι δύο χειριστές, ήταν χθες στην Αθήνα, για να πουν στερνό αντίο στους δύο χειριστές, να σταθούν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στις απαρηγόρητες οικογένειες τους.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη έγινε στον Ιερό ναό Αγίου Αντωνίου, στη Ριζούπολη Αττικής, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα έγινε στον Ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη Αττικής.

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, σύσσωμη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη των Τριών Κλάδων, αποχαιρέτισαν τους δύο αξιωματικούς.

Τιμές απέδωσαν αγήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. «Αποχαιρετούμε σήμερα δύο ήρωες που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, επάνω στο καθήκον τους. Συγκαταλέγονται μαζί με όλους εκείνους τους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, σε εκείνους που έπεσαν για την ασφάλεια όλων μας, για τη προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Εν τω μεταξύ όπως γνωστοποίησε ο κ. Καμμένος οι έρευνες για τη διακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος προχωρούν πολύ καλά.

Υπέστη βλάβη

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ότι το αεροσκάφος F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα στην ισπανική βάση Αλμπαθέτε, υπέστη βλάβη κατά την απογείωση και οι δύο πιλότοι προσπάθησαν να εκτιναχθούν.

«Πρόκειται για ένα απολύτως απίθανο ατύχημα για ένα αεροσκάφος που υφίσταται βλάβη κατά την απογείωση» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, τονίζοντας ότι το αεροσκάφος απέκλινε πολύ από την πορεία του και έπεσε πάνω στο σημείο όπου υπήρχαν αεροσκάφη «που ετοιμάζονταν να απογειωθούν, άρα με τις δεξαμενές τους γεμάτες (καύσιμα)». «Πρόκειται για μία διαδοχή ατυχιών» τόνισε.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16, αρκετά γρήγορα, στην πράξη μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί, κατά συνέπεια το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της βλάβης» πρόσθεσε, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει το είδος της βλάβης.

Εννέα Γάλλοι και οι δύο Ελληνες πιλότοι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον πέντε ακόμα αεροσκάφη καταστράφηκαν.

Σχετικά άρθρα:

Απαντήσεις από το «μαύρο κουτί» Σήμερα οι νεκρώσιμες ακολουθίες

Μνημόσυνο των δύο αδικοχαμένων πιλότων

Εμπειρους πιλότους θρηνεί η Αεροπορία

Συλλυπητήρια δήλωση από το βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο

Προς απογείωση ήταν τα γαλλικά αεροσκάφη στα οποία έπεσε το ελληνικό F-16

Συλλυπητήρια δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Βόλου για τους δύο πιλότους

To ελληνικό F-16 έπεσε στο «χειρότερο δυνατό σημείο»

Πένθος στην ελληνική αεροπορία για τους δύο Σμηναγούς

Κατέπεσε F16 της 111ης πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου