Βραδιές πανσελήνου

Τελευταία ενημέρωση: 2017-08-03, 11:53:25
Βραδιές πανσελήνου

Ξεχωριστές βραδιές μουσικής και λόγου για το φετινό Αύγουστο προτείνονται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ  του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την  Εφορεία   Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου   και  στη Ν. Αγχίαλο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του  ετήσιου πανελληνίου προγράμματος που διοργανώνει το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Σε πολλούς  αρχαιολογικούς χώρους  σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί, όπως κάθε χρόνο, ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος Βόλου και η  Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ,  επί σειρά ετών έχουν  παρουσιάσει, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας,  σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων στον ατμοσφαιρικό κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Ν. Αγχιάλου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του διευρυμένου δήμου.

Η  πρώτη  εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου μεθαύριο  Σάββατο 5 Αυγούστου  στις  9μ.μ. Θα έχει  τον γενικό τίτλο  «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι», πάνω στον  γνωστό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, όπου  η μουσική, η ποίηση και ο χορός  θα  συναντήσουν  τον  έρωτα  και το φεγγάρι του καλοκαιριού, συνδέοντας  ποιήματα Ελλήνων ποιητών με  ένα ρεπερτόριο μουσικής από τη μπαρόκ εποχή ως τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου  με τη συμμετοχή των ηθοποιών Γρηγόρη Γαλάτη και Νιόβης Κωστοπούλου, του Σεξτέτου Εγχόρδων της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Τη  χορεύτρια Μαρία Κυρμά  συνοδεύει  η  προβολή του  εικαστικού έργου «Moonrise» της Eugenia - Alana Mitsanas.

Πριν από την εκδήλωση, στις 7.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, όπως επίσης  οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και  την περιοδική έκθεση «…Έτσι μικρός απ’ την πατρίδα έφυγε…»(Κ. Καβάφης)  με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα, από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου και  του Μουσείου Α.Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου, καθώς και ιδιωτικών συλλογών . Η περιοδική έκθεση φιλοξενείται  αυτό το διάστημα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του  Αρχαιολογικού Μουσείου στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» με θέμα «Ελληνισμός της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση».

Η ίδια παράσταση της πανσελήνου  θα παρουσιαστεί  ως μικρή περιοδεία  στις 16 Αυγούστου στον Ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Πλατεία Μηλεών, σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, επίσης  στις 18 Αυγούστου στο υπαίθριο θέατρο του Χόρτου, στο πλαίσιο του 33ου  Φεστιβάλ Χόρτου, καθώς  και στις 4 Σεπτεμβρίου στον λόφο Αγίας Ειρήνης Ανακασιάς, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός.

Θα ακολουθήσει  η εκδήλωση της Νέας Αγχιάλου, την Κυριακή 6  Αυγούστου στις 9:30μ.μ.  στον  αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής Α΄ (Αγίου Δημητρίου) των Φθιωτίδων Θηβών. «Νύχτα φεγγαρόλουστη», μια μουσική  βραδιά  με  την υψίφωνο Κατερίνα Αποστολοπούλου, τη Δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη στο πιάνο και τον Πέπο Σάλεμ  στο φλάουτο που θα ερμηνεύσουν  γνωστά καθώς και σπάνια κομμάτια Ελλήνων συνθετών.

Πριν από την εκδήλωση, στις 7.30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο.  Η είσοδος  σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=