Η Αργυρώ Μουντάκη με το «Το Στοιχειωμένο Σπίτι» στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2017-05-12, 21:43:39
Η Αργυρώ Μουντάκη με το «Το Στοιχειωμένο Σπίτι» στον Βόλο

Οι εκδόσεις Μίνωας, το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» και η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι» διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Το στοιχειωμένο σπίτι» της Αργυρώς Μουντάκη, το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 19:30, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ΤΕΕ Μαγνησίας. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Διονύσης Λεϊμονής, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, η Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός και αρθρογράφος λογοτεχνίας, ο Μαρσέλ Σολομών, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Μαγνησίας, και η συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου». Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι μαθήτριες Νικολίνα Πολυχρόνη και Ζέφη Αποστόλου από το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Το βιβλίο

Ο Παναγιώτης, ένας πολυμαθής νεαρός και εκκολαπτόμενος αρχαιολόγος, μετακομίζει με τους γονείς του στον Βόλο και εγγράφεται στην πρώτη γυμνασίου. Στο σχολείο θα γνωρίσει δύο κολλητές φίλες, τη Μελίσσα και την Έρση. Σιγά σιγά ο Παναγιώτης θα ενσωματωθεί στην παρέα των συμμαθητών του και έξω από το σχολείο. Στη συντροφιά τους, εκτός από τα δύο κορίτσια, είναι και η Αλκμήνη, ο Ηλίας, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο μικρός Παύλος.

Το 1922 ο εβραϊκής καταγωγής καπνέμπορος Χέρμαν Σπήρερ σώζει πολλούς Χριστιανούς Μικρασιάτες προστατεύοντάς τους στις καπναποθήκες του στη Σμύρνη, που είχαν ελβετική σημαία και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να τις προσπελάσουν οι Τούρκοι. Έπειτα ναυλώνει ατμόπλοια και τους φυγαδεύει στον Βόλο. Πολλά χρόνια αργότερα οι Χριστιανοί του Βόλου με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Ιωακείμ και του ΕΑΜ φυγαδεύουν και σώζουν περίπου το 80% του πληθυσμού της Εβραϊκής κοινότητας του Βόλου, την εποχή που εκείνοι καταδιώκονταν από τους κατακτητές για να αποσταλούν και εξοντωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δυο αληθινά γεγονότα που επιβεβαιώνουν την αξία της αλληλεγγύης σε δύο κρίσιμες ιστορικές περιόδους.

Η παρέα μπλέκεται σε μία ιστορία μυστηρίου με αφορμή το «στοιχειωμένο» –κατά τα λεγόμενα– σπίτι της γειτονιάς, όπου τα παιδιά συχνάζουν καθημερινά, παίζοντας στην αυλή του. Σε ποιους ανήκε αυτό το σπίτι και για πόσα χρόνια παραμένει κλειστό; Τι συμβολίζουν οι κωδικοί στο άλμπουμ και τι ξεκλειδώνει το μεγάλο σκουριασμένο κλειδί; Είναι στ’ αλήθεια στοιχειωμένο το σπίτι και τι σχέση έχει με τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Kαταστροφής και της Kατοχής;

Μια περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία και στους χώρους πολιτισμού της πόλης του Βόλου.

Το βιβλίο περιέχει παράρτημα με links με οπτικοακουστικό υλικό, ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες αλλά και χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, που θα ασχοληθούν με το βιβλίο στην τάξη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=