ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος σε διεθνές καρτέλ με έδρα το Ντουμπάι – Κατασχέθηκαν supercars και 30 τόνοι κοκαΐνης

τέλος-σε-διεθνές-καρτέλ-με-έδρα-το-ντου-855682

Στην εξάρθρωση ενός «σούπερ καρτέλ» διακίνησης κοκαΐνης το οποίο πιστεύεται ότι ευθύνεται για την διακίνηση του 1/3 της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού σε όλη την Ευρώπη προχώρησε η Europol σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Ντουμπάι και Ισπανία.

Συνολικά συνελήφθησαν 49 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται με το καρτέλ με τις επιχειρήσεις στην Ισπανία να πραγματοποιούνται σε Μάλαγα, Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Ως «εγκέφαλος» του καρτέλ κοκαΐνης συνελήφθη ένας Βρετανός ο οποίος εντοπίστηκε στο Ντουμπάι όπου είχε διαφύγει καθώς φέρεται να είχε απειληθεί με απόπειρα απαγωγής στην Ισπανία.

Στην επιχείρηση που συντονίστηκε από την Europol συμμετείχαν αστυνομικοί από Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και Ντουμπάι καθώς το κύκλωμα φέρεται να αξιοποιούσε τα λιμάνια σε αυτές τις χώρες «ως την κύρια έξοδο των ναρκωτικών προς την Ευρώπη».

Έδρα του καρτέλ φέρεται να ήταν το Ντουμπάι από όπου «ελέγχονταν και διευθύνονταν οι εγκληματικές δραστηριότητες των διαφορετικών ομάδων του καρτέλ» καθώς τα μεγάλα αφεντικά πίστευαν ότι βρισκόντουσαν σε ένα «άβατο» στο οποίο κανείς δεν μπορούσε να τους αγγίξει, εξ ου και ζούσαν μια πολυτελη ζωή.

cartel-2

Κατά τη διάρκεια της επιχειρήσης κατασχέθηκαν περισσότεροι από 30 τόνοι κοκαΐνης με τους οποίους το καρτέλ ήθελε να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη.

Η αρχή του τέλους για το καρτέλ είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 όταν στο λιμάνι της Βαλένθια είχε κατασχθεί κοντέινερ με 698 κιλά κοκαΐνης. Οι έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν μια εγκληματική οργάνωση που μετέφερε κοκαΐνη ανάμεσα σε Βαρκελώνη, Βαλένθια και Αλγκεθίρας.

Όσο για το «ξέπλυμα χρήματος» αυτό διαπιστώθηκε ότι γινόταν στην Κόστα ντελ Σολ περιοχή στην οποία αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «κέντρο ελέγχους των οικονομικών δραστηριοτήτων» του καρτέλ καθώς εκεί «ξέπλεναν τα κέρδη τους από το εμπόριο ναρκωτικών»

cartel-3
cartel-4
cartel-5

Πηγή: protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου