ΔΙΕΘΝΗ

Γενικό «μπλακ άουτ» και ψύχος μέχρι τη «λευκή σημαία» επιστρατεύει ο Πούτιν

γενικό-μπλακ-άουτ-και-ψύχος-μέχρι-τη-855880

Ως σύγχρονους «ελεύθερους πολιορκημένους» αντιμετωπίζει τους Ουκρανούς πολίτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιχειρεί να κάμψει το ηθικό τους, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της λήξης του πολέμου και τη συνθηκολόγησή τους, στερώντας, για αυτό το λόγο, καθημερινά το ηλεκτρονικό, το νερό και τη θέρμανση από εκατομμύρια κατοίκων της Ουκρανίας, στα πρόθυρα του χειμώνα.

Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν οριακά πάνω από το μηδέν και τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κίεβο, περισσότερα από έξι εκατομμύρια Ουκρανών έμειναν χθες, Παρασκευή (25/11) στο σκοτάδι, δύο ημέρες μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη χώρα, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Απόψε (Παρασκευή) οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές και στο Κίεβο. Περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά συνολικά», γνωστοποίησε ο κ. Ζελένσκι κι ενώ οι συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που επιχειρεί να επιβάλει η Μόσχα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Δύσης, αλλά και των Βρυξελλών.

Γεννήτριες ισχύος από τις ΗΠΑ

«Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει να στοχεύει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ εργάζονται για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Με την παράδοση αυτής της εβδομάδας, παρέχουμε γεννήτριες ισχύος 1k για να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε χθες η Samantha Power, επικεφαλής της USAID.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, προκειμένου να του εκφράσει την «αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία ενόψει των εγκληματικών επιθέσεων της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές». «Η Κομισιόν εντείνει την υποστήριξη, μεταξύ άλλων με τους εταίρους, για να υποστηρίξει την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας στην Ουκρανία» κατέληξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το ένατο πακέτο κυρώσεων, για να πιέσουν σθεναρά την οικονομική δυνατότητα του Ρώσου Προέδρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου