ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέι άνοιξε τον δρόμο για δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

η-μέι-άνοιξε-τον-δρόμο-για-δεύτερο-δημο-502454

Τον δρόμο για πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit φαίνεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στην Βουλή των Κοινοτήτων η κ. Μέι δήλωσε πως οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος εφόσον εγκρίνουν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τους όρους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εξήγησε, η πρόνοια για δεύτερο δημοψήφισμα θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μέι επαναβεβαίωσε πως αντιτίθεται στην προοπτική δεύτερου δημοψηφίσματος, όμως αναγνωρίζει τις επιθυμίες μέρους των βουλευτών.

Η Βουλή έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές το σχέδιο Μέι για τους όρους του Brexit, όμως η Συντηρητική πρωθυπουργός ευελπιστεί πως εν τέλει θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία με τροποποιήσεις που θα κάνει ώστε να προσελκύσει ευρώφιλους βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε πως το αναθεωρημένο σχέδιό της θα περιέχει επιπρόσθετες εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζόμενες, προστασίες για το περιβάλλον και συμβιβασμό για την μελλοντική τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Οι Εργατικοί έχουν προτείνει μόνιμη τελωνειακή ένωση, ενδεχόμενο που η κ. Μέι απορρίπτει, καθώς το σχέδιό της προβλέπει πρόταση για προσωρινή ένωση.

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να κερδίσει και ψήφους ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, η πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου πως εάν η πρότασή της καταψηφιστεί για τέταρτη φορά υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η έξοδος από την ΕΕ.

«Άρα στην πράξη θα επιλέγετε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή γενικές εκλογές», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου