ΔΙΕΘΝΗ

Η Όπρα Γουίνφρι σε πορεία-φόρο τιμής στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

η-όπρα-γουίνφρι-σε-πορεία-φόρο-τιμής-στ-835819

Η Όπρα Γουίνφρι και άλλοι ηθοποιοί της ταινίας Selma που καταγράφει την πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από την πόλη Σέλμα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1965, συμμετείχαν τη Δευτέρα σε πορεία – φόρο τιμής στον μεγάλο αφροαμερικανό ακτιβιστή, σε μία εποχή φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ.

Σήμερα, Δευτέρα, οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η Όπρα Γουίνφρι, ο ηθοποιός Ντέιβιντ Ογέλογουο (στο Selma ερμηνεύει τον Κινγκ), καθώς και η σκηνοθέτις της ταινίας Άβα ντι Βερνέ συμμετείχαν μαζί με εκατοντάδες άλλα άτομα στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Σέλμα.

Λευκοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που σκόπευαν να περπατήσουν από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι, υπέρ του δικαιώματος ψήφου των Αφροαμερικανών. Ο Κινγκ ηγήθηκε άλλης πορείας αργότερα τον Μάρτιο του 1965, με τους συμμετέχοντες να αγγίζουν τα 25.000 άτομα.

Η πορεία στη Σέλμα είναι μία μόνο από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των θανάτων αφροαμερικανών εφήβων από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν σε αύξηση των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να οργιζόμαστε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας και το σύστημα δικαιοσύνης επιτρέπουν επανειλημμένα σε νέους, άοπλους μαύρους άνδρες να έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς και να καταλήγουν νεκροί χωρίς να υπάρχουν συνέπειες (για τους θύτες)» είπε ο αμερικανός βουλευτής Ουίλιαμ Κλέι.

«Όχι μόνο στο Φέργκιουσον, αλλά ξανά και ξανά σε ολόκληρη την χώρα» πρόσθεσε.

Στο Μέριλαντ έχει προγραμματιστεί κατάθεση στεφάνων, ενώ στη Νότια Καρολίνα, οι ηγέτες του κινήματος κοινωνικών δικαιωμάτων δηλώνουν έτοιμοι για μία μεγάλη πορεία. Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στην Ατλάντα, με επίκεντρο την εκκλησία όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν πάστορας.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου