Αποφασίστε τουλάχιστον για τις μάσκες

αποφασίστε-τουλάχιστον-για-τις-μάσκε-296863

Μετά τη βροχή, λαμπερός ήλιος καταυγάζει την αττική γη. Η βρεγμένη γη και τα δένδρα γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αρώματα, από τις νεραντζιές του δρόμου ώς τη γαζία του διπλανού σπιτιού. Οπότε, μαζί με τα σαλιγκάρια, βγαίνουν μετά τη βροχή και οι άνθρωποι. Είναι, για την όραση και την όσφρησή μας μια υπέροχη ημέρα, αλλά μέχρι εκεί. Κατά τα λοιπά είναι θλιβερή ημέρα, διότι χθες είχαμε 105 νεκρούς και 600 διασωληνωμένους, από τους οποίους είναι στατιστικώς βέβαιο ότι θα χάσουμε πάνω από τετρακόσιους και περιμένουμε τα χειρότερα.

Είμαι περίεργος να δω τι περιμένετε, κ. πρόεδρε. Πού περιμένετε να φθάσει ο ημερήσιος δείκτης των θανάτων, για να συνειδητοποιήσετε, επιτέλους, ότι μπορεί τα σκληρά μέτρα περιορισμών να έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή σας, αλλά μια νερόβραστη ενδιάμεση πολιτική, που κάνει τα στραβά μάτια, πότε στη μια ομάδα και πότε στην άλλη, έχει βαρύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Μαζί με τα σαλιγκάρια βγήκα και ελλόγου μου να περπατήσω λίγο. Οσο περπατούσα βάλθηκα να μετράω. Πόσοι φορούσαν μάσκα και πόσοι όχι. Σταμάτησα στους τριακόσιους, από τους οποίους μόνον οι 72 φορούσαν μάσκα. Ηταν βεβαίως και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι δεν τη φορούσαν, αλλά την είχαν απλώς μαζί τους, είτε σαν …περιβραχιόνιο, είτε σαν υποσιάγωνο κ.λπ.

Φαντάζομαι ότι διαβάζετε και εσείς τις μελέτες διαφόρων επιστημονικών ομάδων, αλλά και τις συστάσεις του ΠΟΥ, ότι η χρήση της μάσκας παντού και πάντοτε παραμένει το σημαντικότερο αμυντικό μας όπλο κατά της διασποράς του ιού. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω τι σας εμποδίζει να κηρύξετε υποχρεωτική τη χρήση της για οποιονδήποτε κυκλοφορεί στους δρόμους ή τις πλατείες και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους.

Ο αρειμάνιος κύριος, που περνούσε δίπλα μου και έφτυνε την απόχρεμψή του καταγής, αν ήταν ασυμπτωματικός φορέας, χωρίς να το γνωρίζει, άφηνε θανατηφόρο «δώρο» σε οποίους θα περνούσαν σε λίγο από εκεί. Μια δόση του ιού, που θα ζούσε για κάποιες ώρες και θα αιωρείτο σε ύψος έως και 14 μέτρων. Αλίμονο στους διερχόμενους, που δεν φορούσαν μάσκα ή την είχαν για …διακόσμηση κάτω από το πηγούνι.

Αν δεν διευθετήσετε αυτά τα ζητήματα, το lock down, που απεύχεσθε, μας περιμένει στη γωνία, σαν …δώρο Χριστουγέννων.

[email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου