Γιώργος Λαμπράκης: Εχουμε ανάγκη μία κρατική «Κιβωτό»

γιώργος-λαμπράκης-εχουμε-ανάγκη-μία-κ-855480

Είναι τραγικό να βγαίνουν στο φως καταγγελίες για δομές, που βοηθούν συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Καταγγελίες για ιδρύματα, που φιλοξενούν παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες, άπορους ή ηλικιωμένους. Είναι σαν να γκρεμίζονται και τα τελευταία «οχυρά» εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

Οι σοβαρές καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» κλόνισαν την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των πολιτών, που θεωρούσαν τη συγκεκριμένη δομή πραγματικό υπόδειγμα κοινωνικής προσφοράς.

Βεβαίως η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ερευνήσει τα καταγγελλόμενα και θα αναζητήσει τους ενόχους. Οταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, δεν πρέπει να παίζουμε ούτε με τις ζωές, ούτε με τις ψυχές τους. Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός τεράστιου σκανδάλου, με θύματα ανυπεράσπιστα παιδιά.

Ο ορυμαγδός των καταγγελιών, που βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύει τις αδυναμίες του κράτους να ελέγξει ουσιαστικά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ενα κράτος που δεν μπορεί να προστατέψει τους ανήμπορους, τους απόκληρους, τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, τις γυναίκες θύματα κακοποίησης.

Πολλές από τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο. Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν φύλλο και φτερό τις ιδιωτικές δομές, που χρηματοδοτούνται και από το κράτος, αλλά και από τις δωρεές των πολιτών; Βέβαια, το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να προστατέψει τους πολίτες από τα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Θα το κάνει για τις ανυπεράσπιστες παιδικές ψυχές; Κι όμως, βασική υποχρέωσή του είναι η προστασία των πολιτών, ειδικά όσων έχουν ανάγκη.

Μακάρι να μην υπήρχαν οι ιδιωτικές κοινωνικές δομές, αρκεί να υπήρχε κράτος. Μακάρι να μην είχαμε ανάγκη την «Κιβωτό» και άλλα ανάλογα ιδρύματα, πολλά εκ των οποίων κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μακάρι το κράτος να διέθετε τις κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία όσων έχουν ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα πώς θα καλυφθεί το κόστος για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής, η απάντηση ας αναζητηθεί στην εξοικονόμηση πόρων από αχρείαστες κρατικές υπηρεσίες, που υπηρετούν τον καλοταϊσμένο κομματικό στρατό των αποσπασμένων και των μετακλητών. Ή στη φορολόγηση όσων διαφεύγουν με τεχνάσματα και «λαδώματα» από τα ραντάρ του φορολογικού μηχανισμού. Ή στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που έχουν εξασφαλιστεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κοινωνικού μηχανισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου