Ουραγός στην αύξηση του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων η Μαγνησία

ουραγός-στην-αύξηση-του-τζίρου-των-του-862346

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με την εντυπωσιακή αύξηση εσόδων στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, περιγράφουν εν πολλοίς μια εικονική πραγματικότητα. Αφενός η σύγκριση αφορά στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021, όταν δηλαδή τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού είχαν γονατίσει τον επισιτισμό και τον τουρισμό, αφετέρου γιατί στην περίπτωση του νομού Μαγνησίας καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό αύξησης στον τζίρο των τουριστικών καταλυμάτων, στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Επιπρόσθετα, δεν λαμβάνονται υπόψη η «έκρηξη» στις τιμές της ενέργειας και η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού, που θα εξαϋλώσουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος των 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εισπράχθηκαν από τις επιχειρήσεις εστίασης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλύψει την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων, στα οποία καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση εξαιτίας των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά.

Σίγουρα, κατά τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού ο τουρισμός και η εστίαση στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας δούλεψαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων και την κάλυψη σημαντικού μέρους της ζημιάς τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω πανδημίας. Πλέον, η κίνηση άρχισε να καταγράφει καθοδική τροχιά, ενώ η ερχόμενη χειμερινή περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων της πραγματικής οικονομίας, καθώς βέβαια και για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Τα μέτρα, που ήδη έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, δίνουν ανάσες στην αγορά και στους καταναλωτές, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αμβλύνουν πραγματικά τις επιπτώσεις των εξωπραγματικών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια στις τσέπες των πολιτών. Για την επερχόμενη «βαρυχειμωνιά» στην οικονομία απαιτούνται παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στα τρόφιμα, καθώς και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι παρεμβάσεις, που θα έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ στην περίπτωση των καυσίμων θα τονωθεί η κίνηση στα πρατήρια και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου