ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Βελεστίνο

δράση-για-τον-σακχαρώδη-διαβήτη-στο-βε-855604

Μία ανοιχτή εκδήλωση με δωρεάν μετρήσεις σακχάρου αίματος και οδηγίες διατροφής διοργανώνει το ΚΕΠ υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διαιτολόγων Ν. Μαγνησίας.

Η δράση με θέμα «Προλαμβάνω τον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στον Πεζόδρομο του Βελεστίνου.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί από μας ξεχάσαν τους προληπτικούς ελέγχους με συνέπειες σε χρόνια νοσήματα», αναφέρει η συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κα. Αντωνία Χασιώτη.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλά νοσήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου, με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει γίνει διάγνωση της νόσου. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης και η κληρονομικότητα. Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη διατρέχουν οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή οι πάσχουσες από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπέρταση, ή όσες έχουν ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Άτομα που έχουν συγγενείς Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και οι γυναίκες που κατά την κύηση εμφάνισαν διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του σακχάρου τους τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, καθώς οι επιπτώσεις τους διαβήτη γίνονται πολύ πιο έντονες μετά την ηλικία των 45 ετών.

Υπολογίζεται πως ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τους μισούς περίπου από αυτούς να παραμένουν αδιάγνωστοι. Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες αποτελούν το 11% του πληθυσμού της χώρας.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη σχετίζονται κυρίως με τις επιπλοκές της ασθένειας, με συχνότερες τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τη διαβητική νεφροπάθεια, και τη διαβητική νευροπάθεια.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, διακόπτοντας το κάπνισμα και υιοθετώντας στην καθημερινότητα τους υγιεινή διατροφή και ορθή χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου