Φάνης Τριανταφύλλου: Ο παραλογισμός μιας άρνησης

φάνης-τριανταφύλλου-ο-παραλογισμός-μ-550092

ΠΑΝΩ Ο ΔΗΜΟΣ, ΚΑΤΩ Η ΧΩΡΑ

Μεγάλη η χτεσινή κινητοποίηση Δημάρχων και Περιφερειαρχών με την οποία απαίτησαν να μη δεσμευτούν από την κυβέρνηση τα αποθεματικά Δήμων και Περιφερειών. Λογική συνέπεια αυτής τους της θέσης θα μπορούσε να είναι η κυβέρνηση να αναζητήσει τα χρήματα που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να μη χρεοκοπήσει απευθείας από το λαό (με την επιβολή, επί παραδείγματι, ενός νέου φόρου) ή από τους δανειστές, αφού πρώτα ενδώσει στις απαιτήσεις τους για περικοπή μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων κ.τ.λ. Υπάρχει, φυσικά, και το ενδεχόμενο να μην κάνει τίποτε από αυτά, οπότε η χώρα χρεοκοπεί (κι οπωσδήποτε μαζί και οι Δήμοι με τις Περιφέρειες).

Η σύντομη αυτή παρατήρηση είναι αρκετή για να δείξει πόση μικροπολιτική διάθεση, πόση πολιτική στενοκεφαλιά χρειάζεται να έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο σαν του Βόλου, για να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι της χρεοκοπίας της χώρας προηγείται η διατήρηση των αποθεματικών στα ταμεία του Δήμου. Πάνω από το γενικό συμφέρον της πατρίδας έχουμε εδώ μια άλλη, φαινομενικά ανώτερη αρχή, σύμφωνα με την οποία κάθε Δήμος και Περιφέρεια κουβαλούν μαζί τους και προτάσσουν σε κάθε περίπτωση το δικό τους συμφέρον, ακόμα και αν με τον τρόπο αυτό βλάπτεται ανεπανόρθωτα το συμφέρον της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου (ας χρησιμοποιήσουμε το Βόλο ως παράδειγμα) έχει καταφέρει να αγανακτήσει με την ουσία του θέματος, τη δέσμευση, δηλαδή, για λίγον καιρό των αποθεματικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία ή την υποταγή στις ορέξεις των δανειστών, επειδή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απαράδεκτη καθ’ όλα διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου! Προσχηματική η αγανάκτηση που αγνοεί την ουσία. Ταυτόχρονα κατάφερε να εμπνευστεί από την πατριωτική στάση τής ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την τόσο χαρακτηριστική των πολιτικών προτεραιοτήτων και γεγονότων που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό κατάντημα. Αντιπατριωτική η έμπνευση.

Η άρνηση της πλειοψηφίας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου να στηρίξουν την πατρίδα σε τούτη τη δύσκολη ώρα, σημαίνει ότι ηθικά νομιμοποιούνται τα στοιχεία που απαρτίζουν το Δήμο, όπως π.χ. η ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και ο κάθε Βολιώτης ξεχωριστά, να του αρνηθούν όλα εκείνα τα μέσα που οδηγούν στη δημιουργία των αποθεματικών του, διότι όπως ο Δήμος του Βόλου δεν ενδιαφέρεται για την κοινή ευημερία όλων των Ελλήνων έτσι κι αυτούς δεν τους νοιάζει η κοινή ευημερία των Βολιωτών. Στις γενικές του προεκτάσεις ο μικροκομματικού χαρακτήρα αυτοδιοικητικός αυτός ωφελιμισμός συμπίπτει πλήρως με την αρχή ότι το γενικό συμφέρον της πατρίδας υποτάσσεται στο συμφέρον του Δήμου. Ο παραλογισμός αυτός, βλέπετε, υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους εκείνων που τον επικαλούνται.

Η απόφαση να μπει το συμφέρον του Δήμου πάνω από το συμφέρον του ελληνικού λαού αποδεικνύει ότι στη σφαίρα της μικροπολιτικής ορισμένοι επιβάλλουν υποδεέστερες ιδέες ως ανώτερες. Έτσι το ηθικό κριτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου προκειμένου να αρνηθεί τη βοήθειά του προς την πατρίδα είναι η ατομική σωτηρία του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος του Βόλου, και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που αρνούνται αυτή τη βοήθεια, δείχνουν ότι η άποψη πως ο καθένας σε τούτη τη χώρα είναι μόνος του και ενδιαφέρεται μονάχα για τον εαυτό του δεν εμπεριέχει τίποτε το ανήθικο και ας οδηγεί σε καταστροφή από την οποία δε γλυτώνει κανείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου