ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτή γνώσης και πολιτισμού

γιορτή-γνώσης-και-πολιτισμού-11264

Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα μουσεία, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες κάθε ηλικίας, ντόπιους, Ελληνες αλλά και ξένους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, και για τη φετινή χρονιά έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Στο πλαίσιο της σημερινής μέρας, η είσοδος στα αρχαιολογικά μουσεία Βόλου και Αλμυρού θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Περιήγηση στα Παλιά

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, φορέας λειτουργίας του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, οργανώνει σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου στις 7μμ ένα ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό περίπατο στη γειτονιά του Μουσείου της Πόλης (Φερών 17, Παλιά).

Με την υποστήριξη του Συλλόγου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» και οδηγό τον ιστορικό Γιάννη Κουτή, προϊστάμενο του Τμήματος Μουσείων, διοργανώνεται βόλτα στην ιστορική συνοικία των Παλαιών.

Η περιήγηση θα διαρκέσει εβδομήντα λεπτά και το σημείο συνάντησης είναι το μνημείο 100 ετών Ενσωμάτωσης Θεσσαλίας, στη βιολογική αγορά, στα φανάρια Γρηγορίου Λαμπράκη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2421029878 και στο [email protected] .

Στο Μουσείο Τσαλαπάτα

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στον Βόλο, οργανώνει αύριο Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 18.00 έως τις 23.00, βραδιά αστροπαρατήρησης με τίτλο: «Παρατηρώντας τ’ αστέρια στο Μουσείο», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Η εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον ουρανό και να μπουν στη θόλο του φορητού πλανηταρίου STARLAB. Σε πέντε προβολές, διάρκειας 40΄, οι μικροί φίλοι του Μουσείου, ηλικίας 5 έως 12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο τον νυχτερινό ουρανό, τους πλανήτες και τους αστερισμούς. Ξεναγός τους, ο φυσικός-αστρονόμος Σωτήρης Τσαβδαρίδης. Επιπλέον, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση εκπροσώπων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, θα ταξιδέψουν στους αστερισμούς μέσα από μια ουρανογραφία και θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια που θα έχουν τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ή συννεφιάς, θα πραγματοποιηθεί προβολή και παρουσίαση σχετικού ψηφιακού υλικού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό. Για την είσοδο στο πλανητάριο δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου