ΤΟΠΙΚΑ

Κούρεμα μέχρι και 60% στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

κούρεμα-μέχρι-και-60-στις-οφειλές-του-εο-753543

Καταγγέλλουν γιατροί και διαγνωστικά κέντρα

Απώλειες μέχρι και 60% καταγγέλλουν ότι έχουν από το «κούρεμα» πληρωμών του ΕΟΠΥΥ γιατροί και διαγνωστικά κέντρα του Βόλου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καταγγέλλει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε clow back και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί ότι εκτός από τις έντονες αντιδράσεις θα υπάρξουν και κινητοποιήσεις.

Tα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, με κύριο θέμα συζήτησης το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Park.

Η αναδρομική ενεργοποίηση του πλαφόν ανά πάροχο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κάνει λόγο για απαράδεκτη και αήθη συμπεριφορά της Πολιτείας προς τους γιατρούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης, σημειώνει ότι όλοι οι ιατροί που τους αφορά, θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα που πληρώθηκαν ήδη, επιπλέον, δεν θα πληρωθούν αυτά που περιμένουν, έστω και με τις εξευτελιστικές τιμές του 1992. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το όριο άδικο και ιδιαίτερα επιζήμιο για τους νέους γιατρούς, καθώς διακόπτει οποιαδήποτε εξέλιξη και επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο ΕΟΠΥΥ ζητάει από τους παρόχους υγείας (ιατρούς – διαγνωστικά κέντρα) να επιστρέψουν πίσω από 45% μέχρι 60% των χρημάτων που έχουν πληρωθεί ή θα πληρωθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2014 από τον οργανισμό.

«Ο σοφός λαός μας σε αυτή την περίπτωση θα έλεγε, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι, διότι αντί ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τις οφειλές του προς τους παρόχους υγείας, συνεχίζει την ίδια τακτική με το γνωστό, αρπάζω πίσω στα ελληνικά, που στόχο έχει να οδηγήσει αρκετά ιατρεία σε οικονομικό αφανισμό», σημειώνει χαρακτηριστικά, επίσης, το θεσμικό όργανο των γιατρών.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έτσι όπως έχουν καταγραφεί από τους ίδιους τους γιατρούς περιλαμβάνουν το 10% από την 01/01/2012 μέχρι και σήμερα, γιατί ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει το 90% των παρεχομένων υπηρεσιών από τους ιατρούς – διαγνωστικά κέντρα. Επίσης οφείλονται 4 μήνες του 2013 και 3 μήνες του 2014.

«Πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις οφειλές του και να σταματήσει να ρίχνει λάσπη σε όλο τον ιατρικό κόσμο, διότι είμαστε υπέρ της εφαρμογής αποφάσεων», υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Οι γιατροί διεκδικούν άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων (ότι εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς κουρέματα), άντληση δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την Π.Φ.Υ, απόσυρση του απαράδεκτου, όπως το χαρακτηρίζουν, κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση και συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ συμβεβλημένων ιατρών και ΕΟΠΥΥ.

Ο Ι.Σ.Μ τέλος επαναλαμβάνει ότι στηρίζει όλες τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών – διαγνωστικών κέντρων, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από τις κλαδικές τους οργανώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου