ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκτίμηση

εκτίμηση-459982

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αν νομίζουν οι κυβερνώντες πως τελείωσαν με τις κινητοποιήσεις είναι γελασμένοι, έλεγε χθες στη στήλη ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, καθώς ο ίδιος διαβλέπει πως η σφοδρότητα των νέων μέτρων άμεσα θα βγάλει πολύ περισσότερο κόσμο στους δρόμους. Απέδιδε μάλιστα την υποτονική αντίδραση των τελευταίων ημερών στο σοκ που έχουν υποστεί οι περισσότεροι, που μέχρι και πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως θα ερχόταν μέσα σε δύο χρόνια η στιγμή που θα ψηφίζονταν από την ίδια κυβέρνηση, εξίσου επώδυνες ρυθμίσεις με αυτές που υπήρχαν στο 3ο μνημόνιο.

Γ.Λ.

Παραιτήθηκε μόνος

Αίσθηση προκάλεσε χθες στη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις σχετικά με το νέο δικαστικό μέγαρο, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης ήταν μόνος στη συνέντευξη. Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου άραγε δεν έχει θέση για το θέμα; Η προηγούμενη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τι έχει να πει για τις εξελίξεις; Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου καλείται εμμέσως να απομακρυνθεί από τα γραφεία του στο ισόγειο των δικαστηρίων για να κατασκευαστεί νέα αίθουσα για το ακροατήριο…

Κ.Μ.

Δικαίωση

Δικαίωση αγώνα ετών αποτελούν οι σημερινές εργασίες μετατόπισης του ανατολικού πεσσού από την εθνική οδό Βόλου – Μικροθηβών, για τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κων. Βιδανόπουλο. Ο κ. Βιδανόπουλος, είναι από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν, πιέζοντας για την απομάκρυνση των πεσών, που είχαν καταστήσει το συγκεκριμένο σημείο του οδοστρώματος, «καρμανιόλα».

Ε.Χ.

Μέτρα

Δωρεάν μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς για ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ισχύουν από τον ΟΑΣΑ. Άνεργοι όμως δεν υπάρχουν μόνο στην Αθήνα. Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί και σε τοπικό επίπεδο ένα αντίστοιχο μέτρο από τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων;

Ε.Χ.

Ηχηρό μέτωπο

Η ηχηρή παραίτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου από την άτυπη επιτροπή που συστάθηκε για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου του Βόλου, πρέπει να αποτελέσει την απαρχή των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής οφείλουν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης και να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η τριτοκοσμική κατάσταση στο υπάρχον κτήριο. Διαφορετικά, η παραίτηση Γαϊτάνη θα είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Γ.Λ.

Περί ιδιοκτησίας

«Νιώθω ότι είμαι Έλληνας. Το μόνο που μου λείπει είναι το διαβατήριο, αλλά δεν ξέρω, βέβαια, τι θα γίνει με το Brexit», ανέφερε αστειευόμενος από το βήμα ο διακεκριμένος καθηγητής Τζέφρυ Χόντγκσον, ο οποίος αναγορεύτηκε προχθές επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο διαπρεπής οικονομολόγος, από τους καλύτερους διεθνώς, στο δια ταύτα, με απλά λόγια, «έδειξε» την πολιτεία, λέγοντας ότι είναι υπεύθυνη να βρει τρόπους προκειμένου να διασφαλιστούν οι πολίτες, αντί να επιβαρύνονται από την υπέρογκη φορολογία, που «στοιχειώνει» την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Γ. Υ.

Αντιδράσεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα νέα μέτρα, οι περικοπές που προηγήθηκαν και οι διεκδικήσεις εργασιακών δικαιωμάτων που προκαλούν αλληλουχία απεργιακών κυμάτων στις τάξεις των εργαζομένων στη ναυσιπλοΐα που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Από τη μια πλευρά οι τουρίστες που πρέπει να εξυπηρετηθούν, και από την άλλη η αγωνία διασφάλισης των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στα πλοία. Και στο βάθος η βαθιά ύφεση, που μόνο προβλήματα προκαλεί και πρέπει επιτέλους να αναχαιτιστεί, για να πάρουμε μια ανάσα.

Γ. Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου