ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη Ομοσπονδίας στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την άρνηση της δωρεάς του ιδρύματος Μποδοσάκη

στήριξη-ομοσπονδίας-στην-ελμε-μαγνησ-736500

Μία εβδομάδα μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την ανακοίνωση – «γραμμή» που εξέδωσε προς Γυμνάσια του νομού να αρνηθούν δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών, την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και την αναδίπλωση της προέδρου Μαρίας Γιαννουλή που επιχείρησε να ανακαλέσει την απόφαση, η Ομοσπονδία (ΟΛΜΕ) αποφάσισε να εκφράσει τη στήριξή της προς την τοπική Ενωση.

Και η ΟΛΜΕ όπως αρχικά με την ομόφωνη απόφασή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας «βαφτίζει» τη δωρεά χορηγία και μιλά για απόπειρα εμπορευματοποίησης της παιδείας με την είσοδο πολυεθνικών μέσα στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι το ίδρυμα Μποδοσάκη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972 και είναι ένα από τα πιο γνωστά κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας, οι δράσεις του οποίου βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες: την προώθηση της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, αναφέρει:
«Με αφορμή την έκταση που έλαβε στα ΜΜΕ το θέμα των χορηγιών σε σχολικές μονάδες και την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να αρνηθεί χορηγικά προγράμματα, επαναβεβαιώνει την αντίθεσή του στη λογική των χορηγιών από εταιρείες (βλ. ανακοίνωση 22/6/18) και επισημαίνει ότι η συντήρηση, ο εξοπλισμός, η λειτουργία και η στελέχωση του δημόσιου σχολείου είναι ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας.

Τα τελευταία χρόνια η μειωμένη κατά 50% χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, τα προβλήματα σε εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές καθώς και η υποστελέχωση σε προσωπικό έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να μπαίνουν στο δημόσιο σχολείο.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με την οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της παιδείας που επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και διαφήμισης πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγιών κοινωφελών ιδρυμάτων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στις 5/9/18 απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε κυρίως από ΜΜΕ και άλλους φορείς.

Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα (εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές) να διεκδικήσουν αγωνιστικά επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων. Καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους να μη διευκολύνουν διαφημιστικές καμπάνιες.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου