ΤΟΠΙΚΑ

80 αλλοδαποί μαθητές εκτός σχολείων στον Βόλο

80-αλλοδαποί-μαθητές-εκτός-σχολείων-στο-749715

Για τους πρόσφυγες μαθητές που έχουν βρει «απάγκιο» στον Βόλο, το σχολικό κουδούνι δεν έχει ακόμη χτυπήσει για να σηματοδοτήσει την έναρξη των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά. Στους 80 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εκτός σχολικών αιθουσών, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να εργάζεται πυρετωδώς για την ένταξή τους σε σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, ανάλογα με την ηλικία τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε τρεις δομές, Μόζας, ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα και Παιδόπολη Αγριάς, είναι περίπου 80.

Αυτή την περίοδο καταγράφονται οι ηλικίες των μαθητών, οι γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες και επιχειρείται να οριστούν οι σχολικές μονάδες που θα τους εντάξουν στο μαθητικό τους δυναμικό.

Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση, κ. Ευτέρπη Βασιλειάδου, έχει ήδη πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ για την ένταξη μαθητών που είναι σε ηλικία να φοιτήσουν στη συγκεκριμένη βαθμίδα.

Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι 18 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Μόζα θα παρακολουθήσουν μαθήματα στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου θα ιδρυθούν και δύο τάξεις υποδοχής προκειμένου να κάνουν μάθημα στην ελληνική και άλλες ξένες γλώσσες. Παράλληλα θα παρακολουθούν και τα υπόλοιπα μαθήματα.

Υποψήφια επίσης για την απορρόφηση μαθητών ηλικίας λυκείου είναι το ΕΠΑΛ Αγριάς και το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Παράλληλα επιχειρείται η ένταξη μαθητών μικρότερων ηλικιών και στα γυμνάσια. Στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο Δομή Υποστήριξης Εκπαίδευσης Προσφύγων. Εξετάζονται όμως κι άλλοι χώροι αν και εντοπίζονται προβλήματα.

Για παράδειγμα οι πρόσφυγες από τη Μακρινίτσα, σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή θα πρέπει να απορροφηθούν από το Γυμνάσιο Ιωλκού. Όμως το σχολείο έχει μεγάλο αριθμό μαθητών και έλλειψη χώρων για να δημιουργηθούν νέα τμήματα.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στην εγγραφή μαθητών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, όπου πλέον για την εγγραφή απαιτείται έγγραφο από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που να πιστοποιεί ότι ο μαθητής είναι όντως εργαζόμενος. «Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς δημιουργείται θέμα και με Ρομά αλλά και άλλους μαθητές που μολονότι εργάζονται μπορεί να είναι ανασφάλιστοι και να μην μπορούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο δικαιολογητικό», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα μπορέσουν να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να ενταχθούν οι πρόσφυγες μαθητές στα σχολεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου