ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλεισμός εμπορικής δραστηριότητας σε περιοχές γενικής κατοικίας στον Βόλο

αποκλεισμός-εμπορικής-δραστηριότητα-752447

«Φρένο» στην εμπορική δραστηριότητα για καταστήματα άνω των 300τ.μ. που χωροθετούνται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «γενικής κατοικίας» «επέβαλε» το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου. Ιδιώτες που επιχειρούν να εκδώσουν άδειες για καταστήματα άνω των 300τ.μ. δεν μπορούν, έστω κι αν επρόκειτο για καταστήματα 301τ.μ. Δημότης που έκανε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άνοιξε τον δρόμο για τη διόρθωση του Γ.Π.Σ., θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. σε περιοχές όπως η Νέα Δημητριάδα, η Αγία Παρασκευή, οι Νέες Παγασές, τα Αϊβαλιώτικα, η Νεάπολη, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Ν. Ιωνία, η Αγριά που είναι χαρακτηρισμένες ως «γενικής κατοικίας», επιτρέπονται μεν τα εμπορικά καταστήματα υπό τον όρο η μέγιστη συνολική επιφάνειά τους να μην ξεπερνά τα 300τ.μ.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2014 επιδιώχθηκε η «προστασία» των περιοχών γενικής κατοικίας από υπεραγορές τροφίμων και πολυκαταστημάτων.

Ωστόσο η απόφαση αφορούσε «μόνο στον περιορισμό της επιφάνειας των καταστημάτων τροφίμων για να μην γίνεται εκμετάλλευση της έλλειψης πολεοδομικού ορισμού με τον οποίο διαχωρίζονται τα μικτά καταστήματα τροφίμων από τις υπεραγορές τροφίμων, οι οποίες επιτρέπονταν μόνο στις περιοχές πολεοδομικού κέντρου και των τοπικών κέντρων». Παρόλο που στην απόφαση δεν υπάρχει αναφορά για τον περιορισμό της επιφάνειας των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού σπιτιού, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, φαρμακείων, φυσικοθεραπευτηρίων, ακτινοδιαγνωστικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων κ.τ.λ., από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες λόγω του Γ.Π.Σ. και σε αντίθεση με τη νέα πολεοδομική νομοθεσία βάσει της οποίας επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών χωρίς περιορισμό επιφάνειας και υπεραγορές τροφίμων οι οποίες πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης μέχρι 1.500 τ.μ.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία αποφάσισε μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Αποκεντρωμένης να προχωρήσει σε «σημειακή διόρθωση» του Γ.Π.Σ. απαλείφοντας την προϋπόθεση των 300τ.μ. για την ανάπτυξη καταστημάτων σε περιοχές γενικής κατοικίας, όπου θα ισχύουν οι διατάξεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Ανάπλαση Παλιού Λιμεναρχείου

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου άναψε εξάλλου χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Αποφασίστηκε η διαμόρφωση τμημάτων των οδών Μητρ. Γρηγορίου

(από Πυράσου έως Λαμπράκη), Σαρανταπόρου (από Φερών έως Μητρ. Γρηγορίου) και Μελούνας σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, με υποβιβασμό του ορίου ταχύτητος στα 15 χλμ. την ώρα.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης θα γίνουν διαμορφώσεις, φυτεύσεις και θα τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση.

Τέλος αποφασίστηκε η μονοδρόμηση της οδού Θαλή για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, με κατεύθυνση από την Κ. Καρτάλη προς την Ιωλκού και δόθηκε έγκριση για την κοπή τεσσάρων υγιών δέντρων στη Λαρίσης, όπου πρόκειται να ανοίξει πρατήριο υγρών καυσίμων, υπό την προϋπόθεση ο επιχειρηματίας να φροντίσει για την αγορά διπλάσιου αριθμού δέντρων που θα δοθούν στην Υπηρεσία Πρασίνου για να φυτευτούν πιο δίπλα ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής αντιστάθμισης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου