ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 50% σε γονικές παροχές

μείωση-50-σε-γονικές-παροχές-777597

Σημαντική μείωση στις γονικές παροχές, η οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, λόγω της οικονομικής ύφεσης που συνεχίζεται. Μία προσωρινή αναθέρμανση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αποδίδεται από τους παράγοντες της αγοράς στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παρόλο που υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση των δικαιωμάτων των συμβολαιογράφων κατά 80%, τελικά η μεταβίβαση ακινήτων έχει γίνει ακριβότερη διότι έχουν προστεθεί ο ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, η υποχρεωτική προσάρτηση τοπογραφικού είτε το πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων. Κατά συνέπεια «ενώ μειώθηκαν τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, τελικά το κόστος μεταβίβασης είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν παλαιότερα. Εάν οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα που απαιτούνται, δεν κάνουν συμβολαιογραφική πράξη για τη μεταβίβαση του ακινήτου και για αυτό παρατηρείται κάμψη στις συμβολαιογραφικές πράξεις για τη μεταβίβαση του ακινήτου» όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Κόνσουλας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών τους δύο τελευταίους μήνες, παρατηρείται κινητικότητα, δεδομένου ότι όπου υπάρξει αύξηση τιμών, αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερους φόρους στα ακίνητα. Πάντως «παρόλο που υπάρχει αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον Βόλο, η αύξηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση, διότι από την κίνηση στα γραφεία μας βλέπουμε ότι πολλές φορές το πραγματικό τίμημα είναι πολύ μικρότερο της αντικειμενικής αξίας» επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας.

Σημειώνεται πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει μία σειρά από άλλους φόρους, όπως τον ΕΝΦΙΑ, το ΤΑΠ, τα έξοδα μεταβίβασης κ.λπ.

Δασικοί χάρτες

Οξυμένο πρόβλημα παρατηρείται με τη μεταβίβαση ή πώληση ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε δασικές περιοχές, είτε ολόκληρα είτε τμήμα τους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όταν μέσα σε ένα ακίνητο υπάρχει τμήμα που χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση ή όλο το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, «δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση του συγκεκριμένου ακινήτου, μέχρι να εκδικαστούν οι ενστάσεις, οι οποίες στα επόμενα πέντε χρόνια το θεωρώ αδύνατο πως θα εκδικαστούν. Κατά συνέπεια, παραμένει μια μετέωρη κατάσταση είτε οι ιδιοκτήτες θέλουν να προχωρήσουν σε πώληση είτε σε χαριστική πράξη, δωρεά ή γονική παροχή» τονίζει ο ίδιος συμβολαιογράφος.

Αρκετοί ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αναμονή από τον Φεβρουάριο του 2018 οπότε έχει κυρωθεί πλέον και ο δασικός χάρτης στη Μαγνησία, αλλά και νωρίτερα, διότι υπήρχε και προσωρινή ανάρτηση.

Σύμφωνα με τα συμβολαιογραφικά δεδομένα, εξάλλου, δύο είναι οι βασικοί λόγοι αποποίησης κληρονομιάς, είτε οι οφειλές του θανόντος είτε το υψηλό κόστος διακράτησης ακινήτων από άποψη φόρων.

Πωλητήρια σε ακίνητα

Πολλοί εν δυνάμει κληρονόμοι δεν επιθυμούν να αναλάβουν καμία υποχρέωση ακινήτου. Δεκάδες γονείς έκτισαν πολυτελή ακίνητα για τα παιδιά τους, με την προοπτική ότι θα μείνουν εκεί, αλλά λόγω αλλαγής συνθηκών, τα διαθέτουν προς πώληση, διότι τα παιδιά τους δηλώνουν απροθυμία να επωμιστούν τα φορολογικά βάρη που συνεπάγεται η ιδιοκτησία.

«Πολλά παιδιά δεν μένουν καν στον Βόλο, έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους ή σε άλλες πόλεις. Αρα έχουμε ως αποτέλεσμα οι γονείς να έχουν ένα τεράστιο σπίτι για το παιδί, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον λόγω εποχής και αλλαγής δεδομένων, οπότε βάζουν πωλητήριο» όπως αναφέρει η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate.

Πολλοί νέοι δεν επιθυμούν να επωμιστούν τα οικονομικά βάρη και την υψηλή φορολογία που «συνοδεύει» τα ακίνητα και προτιμούν την οδό της ρευστοποίησης, με την διαδικασία της πώλησης.

«Μεγάλη μερίδα των ακινήτων που είναι στην αγορά αυτή την στιγμή, καλά ακίνητα, βγαίνουν προς πώληση, γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να αναλάβουν τα βάρη και γιατί η ζωή τους δεν κινείται πια γύρω από τον Βόλο» τονίζει η κ. Σκούρτη.

Η ίδια τέλος υπογραμμίζει, ότι μεγάλα ακίνητα που βρίσκονται σε δασικούς χάρτες, παραμένουν σε αναμονή, μέχρις ότου εκδικαστούν οι ενστάσεις. Η τελική απόφαση, όταν εκδοθεί, θα καθορίσει και την τελική τιμή του ακινήτου.

Φορολογία και απαλλαγές

Απάντηση στο ερώτημα ποια είναι τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με κληρονομιά ή γονική παροχή, δίνει δημοσίευμα του forologikanea.gr

Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Τα παραπάνω ποσά ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με κληρονομιά και με γονική παροχή.

Ειδικά, η προσαύξηση για τα ανήλικα τέκνα, όσον αφορά στον φόρο κληρονομιάς ισχύει, εφόσον στον κληρονόμο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα μόνο οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου