ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Διαλύετε την αυτοδιοίκηση και τις ζωές των δημοτών

χρ-μπουκώρος-διαλύετε-την-αυτοδιοίκη-799588

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2018, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος για το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπονομεύοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών, εξέφρασε την απορία του για την έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία υποδεχόμενη τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εισέπραξε, με μεγάλη ευκολία, τα εύσημα από εκείνους που μέχρι πρότινος αποκαλούσε «οικονομικούς δολοφόνους της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Μπουκώρος, κατά την τοποθέτησή του, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες, για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, περί αναδιάρθρωσης των συνόρων Ελλάδος- Αλβανίας. «Εξάλλου, μετά την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, είναι εύλογο να εγείρονται ανησυχίες στους Έλληνες πολίτες, από τις δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Χαν», όπως επεσήμανε ο βουλευτής Μαγνησίας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Χρήστος Μπουκώρος αναφέρθηκε στο εμφανές άγχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για το ενδεχόμενο μιας διαρκούς και συνεχόμενης ήττας κάθε τρεις μήνες: «διαφαινόμενη ήττα στις ευρωεκλογές, διαφαινόμενη ήττα στις εθνικές εκλογές, διαφαινόμενη ήττα και στις τοπικές εκλογές. Όμως, η ετυμηγορία των Ελλήνων, ακόμη και στο ενδεχόμενο τετραπλής κάλπης, θα είναι τόσο ηχηρή που πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί, όσα μικροεκλογικά και μικροπολιτικά παιχνίδια και αν σχεδιάσουν οι κυβερνώντες».

Όσον αφορά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι, «με το παρόν νομοσχέδιο διαλύεται η αυτοδιοίκηση και συγχρόνως οι ζωές των δημοτών της χώρας». Συγκεκριμένα ανάφερε τα εξής: «Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι η απλή αναλογική, αλλά η έλλειψη πόρων, η έλλειψη σχεδιασμού, η γραφειοκρατία, η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Όμως, η κυβέρνηση επιλέγει να «μπαχαλοποιεί» ένα σημαντικό θεσμό, ένα θεσμό που έχει δοκιμαστεί στον χρόνο.

Ο μέσος Έλληνας που μας παρακολουθεί σήμερα διερωτάται: Πώς μπορεί μία Κυβέρνηση του 35% να υπογράφει μνημόνια με τη σέσουλα, να νομοθετεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να νομοθετεί για την κατάσχεση των λογαριασμών από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες και ένας δήμαρχος με 42% να μην μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα, να μην μπορεί να διαχειριστεί την υδροδότηση και τα μικρά τοπικά έργα;

Προφανώς, το μόνιμο μέλημα των κυβερνώντων είναι η αποφυγή της ήττας. Όμως, όσες κυβερνήσεις, τα τελευταία χρόνια, έπαιξαν με τους εκλογικούς νόμους πριν τις εκλογές, υπέστησαν οδυνηρές ήττες».

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και κυρίως εκείνων που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω οικονομικής κρίσης. Όπως επεσήμανε, «οι σημερινοί κυβερνώντες οφείλουν να καταλάβουν ότι η χώρα μας δεν είναι ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός, ένα χώρος κατοίκων, αλλά είναι το έθνος των απανταχού Ελλήνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει μια χώρα που παρακμάζει δημογραφικά, όταν μάλιστα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι χειρότεροι δημογραφικοί δείκτες των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δια της αδιαφορίας της και της αναβλητικότητά της να αποκλείει τους Έλληνες του εξωτερικού, από την άσκηση των καθηκόντων τους απέναντι στη χώρα».

Συνοψίζοντας, ο βουλευτής Μαγνησίας κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ακόμη και εντός του συζητούμενου νομοσχεδίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου