ΤΟΠΙΚΑ

Δήμοι σε… ακυβερνησία. Αντιδράσεις Δημάρχων της Μαγνησίας στην απλή αναλογική

δήμοι-σε-ακυβερνησία-αντιδράσεις-δη-48885

Τι λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ενόψει της έκτακτης συνέλευσης της ΚΕΔΕ και του κοινού συνεδρίου δημάρχων – περιφερειαρχών Ελλάδος

Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους της Μαγνησίας με αφορμή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη». «Κόκκινο πανί» για τους δημάρχους του νομού αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής, που όπως υποστηρίζουν θα απορρυθμίσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Αθήνα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, οι δήμαρχοι αναφέρονται στα πραγματικά προβλήματα που, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να επιλύσει η μεταρρύθμιση για να μην εξελιχθεί σε υπόθεση… απορρύθμισης της λειτουργίας των δήμων, και τα οποία προηγούνται της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αφορμή τη μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Θα προηγηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα για το ίδιο θέμα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση δεν έχει δοθεί ακόμη στους δήμους προκειμένου να λάβουν γνώση των αλλαγών που έρχονται. Το νομοσχέδιο επρόκειτο να παραδοθεί στην ΚΕΔΕ πριν το Πάσχα. Για την ΚΕΔΕ υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο χρόνος της διαβούλευσης.

Τα πάντα θα συζητηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση και στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των συζητήσεων για τη συγκρότηση κοινού αυτοδιοικητικού μετώπου, τις απόψεις τους εκφράζουν δήμαρχοι της Μαγνησίας.

«Για το νομοσχέδιο θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε και στην συνέχεια να τοποθετηθούμε, εφόσον υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης. Σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, εκτιμούμε ότι θα προκαλέσει αναστάτωση, ακυβερνησία και ανομία στους δήμους. Αν αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, καλά κάνουν. Η χώρα όμως δεν μπορεί να προχωρήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες», σχολίασε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

«Η απλή αναλογική αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει περισσότερα από τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στους δήμους. Θα δημιουργήσει δημάρχους που θα κάθονται στην καρέκλα χωρίς να μπορούν να πάρουν αποφάσεις ή να εφαρμόσουν το όραμά τους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα για τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την αυτοδιοίκηση, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η πολυνομία, οι διαφορετικές ερμηνείες των νόμων από κάθε επίτροπο, οι χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης έργων. Οι δήμοι θα πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.

«Εκτιμώ ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των δήμων και η απλή αναλογική θα καταστήσει αδύναμες και δυσλειτουργικές τις δημοτικές αρχές. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει η απλή αναλογική να δημιουργήσει μεγαλύτερες εκπροσωπήσεις τάσεων και απόψεων στα δημοτικά συμβούλια. Το σίγουρο είναι ότι θα καλλιεργήσει το έδαφος για περίεργες διαπραγματεύσεις με κανόνες αδιαφάνειας. Η απλή αναλογική δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όταν έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να λύσουμε στους δήμους όπως η διαρκής μείωση της χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, η έλλειψη προσωπικού, η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και η μη ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στους ΟΤΑ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.

«Αμφισβητούμε αυτό που κυοφορείται και που δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς θα είναι. Εκτιμώ ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δήμους που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Η εφαρμογή δε της απλής αναλογικής φοβούμαι ότι θα πυροδοτήσει ανόητους και άκαιρους τοπικισμούς στον υπέρτατο βαθμό και θα δημιουργήσει τεράστια θέματα και στην ίδια τη λειτουργία των δημοτικών αρχών. Δεν γνωρίζω αν είναι ώριμο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα», επεσήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε με ψυχραιμία για τη δημιουργία ενός νομοσχεδίου που θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα που ήδη ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση ταλανίζεται από διαρκείς πειραματισμούς. Το ερώτημα το δικό μου, όσον αφορά την απλή αναλογική, είναι αν έχουμε την ωριμότητα για πολυφωνικά δημοτικά συμβούλια που θα λαμβάνουν βιώσιμες αποφάσεις», σημείωσε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νικόλαος Φορτούνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου