ΤΟΠΙΚΑ

Εκατό χρόνια δράσης, εκατό χρόνια προσφοράς συμπλήρωσε «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

εκατό-χρόνια-δράσης-εκατό-χρόνια-προσ-49536

Με λαμπρότητα και συγκίνηση άνοιξε χθες στο αμφιθέατρο του Δράγνειου Δημαρχείου Μεγάρου Νέας Αγχιάλου ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», των 100 χρόνων δράσης και προσφοράς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, πολλοί νυν και πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Στην επετειακή εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με την «Μαγνήτων Κιβωτός», έγινε παρουσίαση της πολυετούς αδιάλειπτης λειτουργίας του πρότυπου συνεταιρισμού, καθώς και της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου για το 2018. Τα λόγια όλων των προσκεκλημένων ήταν εγκωμιαστικά για τη δράση προσφοράς του οινοποιητική συνεταιρισμού.

Αυτή η αξιέπαινη επιχειρηματική πρωτοβουλία άντεξε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά άντεξε και στην κρίση αποδεικνύοντας ότι είναι ένας υγιής συνεταιρισμός, επισήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης.

«Χρέος της Πολιτείας είναι να βοηθήσει τους υγιείς πλέον συνεταιρισμούς και τον υγιή συνεργατισμό. Από τους 5.500 συνεταιρισμούς που είχαν συσταθεί το 1980, σήμερα είναι ενεργοί μόλις οι 220. Ένας από αυτούς είναι και ο οινοποιητικός συνεταιρισμός «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ο οποίος προάγει τον οίνο στις διεθνείς αγορές» είπε ο ίδιος.

Οι αγρότες έχουν μάθει το συνεταιρίζεσθαι, έχουν πάρει την τύχη των προϊόντων στα χέρια τους, επισήμανε από την πλευρά της η υφυπουργός Κατερίνα Παπαντάσιου, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση, επικαλούμενη και το παράδειγμα του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς. «Το ότι οι συνεταιρισμοί κρατιούνται παρά την κρίση, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουν αποκτήσει σταθερότητα», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν πρόκειται μόνο για μία επετειακή συνάντηση αλλά και ένα επετειακό μήνυμα. Εδώ η προσφυγιά συνάντησε την παραγωγή πριν από 100 χρόνια. Ενώθηκαν οι δυνάμεις των ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Είχαν φέρει μαζί τους το μεράκι τους για τη γη και τα κλήματά τους. Συνεταιριστήκαν με θέληση για τη ζωή και όρεξη για δουλειά αλλά και από την αναγκαιότητα της συνεργασίας και πέτυχαν», είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης απένειμε τα εύσημά του όχι μόνο στους πρώτους ιδρυτές του συνεταιρισμού αλλά και όλους εκείνους που δούλεψαν και εργάζονται και τον διατηρούν υγιή μέχρι σήμερα.

«Η Ν. Αγχίαλος οφείλει πολλά σε αυτούς. Είναι ένα σύγχρονο μήνυμα. Τη δύσκολη στιγμή που περνάμε και στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης χρειάζεται σοβαρότητα, συνεργασία, συνέργεια, χρειάζονται πολιτικές ενωτικές για να ξεφύγουμε από την πολιτική της φτώχειας της μιζέριας και της ανέχειας», συμπλήρωσε.

«Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες. Όταν ένας συνεταιρισμός έχει κλείσει 100 χρόνια ζωής και ιστορίας είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτός ο συνεταιρισμός ξεκίνησε με πολύ αγώνα, όταν οι Αγχιαλίτες ήρθαν εδώ το 1907 διωγμένοι από την Ανατολική Ρωμυλία. Έφεραν μαζί τους την τέχνη του αμπελιού, το μεράκι, τα κλήματα», είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος.

«Το 1918 ίδρυσαν τον συνεταιρισμό, έναν συνεταιρισμό που ήταν πρότυπο, που έδωσε πολλά εργαλεία στους συνεταίρους αγρότες. Τότε ιδρύθηκε σαν Λαϊκή Τράπεζα «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», πήρε τρακτέρ, έκανε αλωνιστική μηχανή, μύλο, στην πορεία ελαιοτριβείο».

«Σήμερα ο συνεταιρισμός αποτελεί πρότυπο. Τον ζηλεύουν πολλοί. Είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο με πολλά προϊόντα καλής ποιότητας. Στόχος μας είναι πάντοτε η προστασία του καταναλωτή και όχι το κέρδος», συμπλήρωσε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου