ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα προκάλεσε ο «Θησέας» στη Μαγνησία

προβλήματα-προκάλεσε-ο-θησέας-στη-μ-162476

Πλημμυρικά φαινόμενα σε κτήματα, δρόμους και κλειστούς χώρους, διακοπές ρεύματος και φερτές ύλες σε δρόμους – Μεγάλα ύψη βροχής στη Μαγνησία

Σειρά προβλημάτων, πλημμυρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος, προκάλεσε χθες στη Μαγνησία το χαμηλό που έκανε αισθητή την παρουσία του και συνοδεύτηκε από έντονες βροχοπτώσεις, κινητοποιώντας έμψυχο δυναμικό και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλαισιώθηκαν από χιονόπτωση στην κορυφογραμμή του Πηλίου και της Οθρυος, προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους και μεταφορά φερτών υλών σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Δεμένα παρέμειναν, στο μεταξύ, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτέας» και το ιπτάμενο δελφίνι «Ερατώ» λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πλημμυρικά φαινόμενα στο παραλιακό μέτωπο της Αγχιάλου

Προβλήματα προκλήθηκαν, ειδικότερα, στην περιοχή της Αγχιάλου, λόγω της εισροής νερού στα παραλιακά καταστήματα. Συγκεκριμένα, τα κύματα της θάλασσας, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων έφταναν τα τρία μέτρα, εισέβαλαν κυριολεκτικά σε παραλιακά καταστήματα, μεταφέροντας άμμο και φερτές ύλες. Με τη συνδρομή μηχανημάτων διατηρήθηκαν ανοιχτά τα φρεάτια, προκειμένου να βρίσκει διέξοδο διαφυγής το νερό.

Παράλληλα σημειώθηκε πολύωρη διακοπή ρεύματος προχθές το βράδυ στην περιοχή του Τρικερίου, που αποδόθηκε σε πτώση κεραυνού, ενώ λόγω της σφοδρότητας της βροχής, συσσωρεύτηκε νερό σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δρόμου από Βόλο προς Αγριά και προς Νότιο Πήλιο. Μηχανήματα της Περιφέρειας κινούνταν, στο μεταξύ, διαρκώς κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου, απομακρύνοντας τις φερτές ύλες που είχαν συσσωρευτεί στα ρείθρα, ενώ μηχάνημα της Περιφέρειας βρίσκονταν χθες σε επιφυλακή στην περιοχή της Τσαγκαράδας.

Αντληση υδάτων πραγματοποίησε, επίσης, η Πυροσβεστική, στην οδό Κουβαρά, στον δρόμο προς τις Αηδονοφωλιές.

Η σφοδρότητα των φαινομένων παρουσίαζε την ίδια εικόνα στην ευρύτερη Μαγνησία, ενώ σύμφωνα με δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, και αυξημένη ταυτόχρονα η επιφυλακή για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος».

Προβλήματα στον Δήμο Αλμυρού

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν, εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού λόγω της έντασης των φαινομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα την εισροή υδάτων σε αποθηκευτικούς χώρους όπου φυλάσσονται αγροτικά προϊόντα, καλαμπόκι, σιτάρι ή και ζωοτροφές. Παράλληλα, τα νερά της βροχής δημιούργησαν λίμνες σε χωράφια αλλά και σε στάβλους. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνος, ειδικότερα, δέχθηκε κλήση για άντληση υδάτων από μαντρί κοντά στο ΣΜΑ, πριν το Νεοχωράκι, ενώ σαφής εικόνα για το ύψος των ζημιών αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες.

Ο δρόμος για Μαυρόλοφο μετατράπηκε σε ρέμα στο ύψος του Χολορέματος, ενώ προβλήματα δημιούργησαν και οι ισχυροί άνεμοι, ειδικά στα παραθαλάσσια μέρη, με τα κύματα να καλύπτουν παραλίες, δρόμους και αυλές σπιτιών.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Ανάλογη ήταν η σφοδρότητα των φαινομένων που σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες σιτηρών, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει η εκτίμηση των ζημιών.

Στα νησιά

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, λόγω της σφοδρότητας της βροχής που ξεκίνησε προχθές το βράδυ και συνεχίστηκε και χθες.

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ όχημα της Πυροσβεστικής πραγματοποίησε άντληση υδάτων, τα οποία είχαν εισρεύσει στον ισόγειο χώρο ξενοδοχείου στην περιοχή της Μεγάλης Αμμου, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.

Στη Σκόπελο, αντίστοιχα, σημειώθηκε μεταφορά φερτών υλών στο επαρχιακό δίκτυο αλλά και στην παραλία της Σκοπέλου, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο αγροτικό δίκτυο του νησιού.

Εντονη βροχόπτωση σημειώθηκε και στην Αλόννησο, με ανάλογα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία.

Μεγάλο ύψος βροχής

Υψηλές τιμές καταγράφηκαν, εξάλλου, χθες το πρώτο δωδεκάωρο στη Μαγνησία, στον πίνακα των μέγιστων ημερήσιων βροχοπτώσεων που δημοσίευσε το Meteo.

Η Μακρινίτσα κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα κατάταξης με 162 χιλιοστά βροχής, η Πορταριά τη δεύτερη θέση με 132 χιλιοστά, η Σκόπελος κατατάσσεται τρίτη με 113 χιλιοστά, η Σκιάθος κατέλαβε χθες την τέταρτη θέση με 105 χιλιοστά βροχής, ενώ στην έβδομη και την όγδοη θέση βρίσκονται η Μονή Πάου Αργαλαστής με 67 χιλιοστά και η Ζαγορά με 59 χιλιοστά.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Αραιές συννεφιές, αυξημένες στις ορεινές περιοχές, ασθενείς βροχές στα πεδινά και χιόνια στα βόρεια κυρίως ορεινά, προβλέπονται σήμερα στη Μαγνησία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης». Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί με τάση εξασθένησης, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -03 έως 07 βαθμούς, και στο Βόλο από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 10 βαθμούς Κελσίου στη Μαγνησία, και στον Βόλο αντίστοιχα μεταξύ 05 και 10 βαθμών.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 10 βαθμούς, και στον Βόλο από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικές συννεφιές και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στη Θεσσαλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου