ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική για τις εστίες καύσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου

προκαταρκτική-για-τις-εστίες-καύσης-σ-163274

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βόλου για τις παράνομες εστίες καύσης μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, μετά από αυτοψίες των Διευθύνσεων βιομηχανίας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Όπως είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στις 8 Δεκεμβρίου 2017, στο πολεοδομικό συγκρότημα εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις εστίες ανεξέλεγκτης καύσης πλαστικών. Για τις υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί ογκώδεις φάκελοι στην Εισαγγελία, από την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση.

Όπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στην περιοχή της Νεάπολης, στη Ν. Ιωνία αλλά και στην περιοχή της Α’ ΒΙ.ΠΕ., επιτήδειοι καίνε καλώδια και πλαστικά, χωρίς μέτρα, χωρίς καμία προφύλαξη, σε παντελώς ακατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς να νοιάζονται για τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Το εντυπωσιακό είναι ότι δύο από τα κτίρια που «φιλοξενούν» παράνομες εστίες καύσης ελαστικών ανήκουν σε δημόσιους φορείς: στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΑΕΔ, που επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία για το τι γίνεται στις αφύλακτες περιουσίες τους. Πρόκειται για περιπτώσεις που παρακολουθούνται στενά από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, και ήδη ορισμένες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Στην περιοχή της Νεάπολης, υπάρχει κτίριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο. Μέσα σε αυτό το κτίριο βρίσκουν «άσυλο» επιτήδειοι που καίνε καλώδια και πλαστικά, «δηλητηριάζοντας» την ατμόσφαιρα σε όλη τη συνοικία.

Κλιμάκια ελέγχου συνεχώς καταγράφουν υπολείμματα καύσης καλωδίων και ελαστικών. Μέχρι και μισοκαμένη πλαστική βάρκα είχαν βρει, δείγμα της παράνομης δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε μεταμεσονύκτιες ώρες.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και ιδιωτική μάντρα για την οποία υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων ότι από αυτήν προέρχεται έντονη δυσοσμία. Κλιμάκια ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας έχουν διαπιστώσει ότι στην ιδιωτική έκταση δεν γίνεται μεν καύση, υπάρχει δε, έντονη δυσοσμία που προκαλείται από υπερσυσώρευση πλαστικών υλικών. Μάλιστα στην επιχείρηση έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο 4.000 ευρώ.

Στο κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας, ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και σημερινού ΟΑΕΔ, αναπτύσσονται επίσης παράνομες εστίες καύσης. Εκεί μάλιστα είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω δράστης που έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά του για να μαγειρέψει και να ζεσταθεί. Οι παράνομες όμως καύσεις συνεχίζονται.

Ολες οι υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελίας Βόλου και ερευνώνται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου