ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστική δικαίωση 14 γιατρών μετά την απόλυσή τους το 2014

δικαστική-δικαίωση-14-γιατρών-μετά-την-α-163349

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή 14 γιατρών στο ΠΕΔΥ Βόλου, καθώς δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια όπου προσέφυγαν, όταν τους επιβλήθηκε αποκλειστική απασχόληση μόνο στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα όσοι δεν το δέχτηκαν να βρεθούν εκτός δημοσίου συστήματος υγείας, μετά από αρκετά χρόνια προϋπηρεσία. Πρόκειται για γιατρούς που διατηρούσαν πολλαπλές σχέσεις εργασίας, και κλήθηκαν το 2014είτε να παραμείνουν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή να αποχωρήσουν ασκώντας ιδιωτικό έργο..

Στον Βόλο, είχαν προσφύγει διά της δικαστικής οδού και τελικά δικαιώθηκαν 14 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως νευρολόγοι, ορθοπεδικοί και ψυχίατροι, οι οποίοι και μπορούν πλέον να επιστρέψουν, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει αποδεκατιστεί από γιατρούς σε νευραλγικούς τομείς, παρά τον όγκο των προγραμματισμένων ραντεβού που υπάρχουν καθημερινά από ασφαλισμένους και χρόνια πάσχοντες.

Στον δικαστικό αγώνα των γιατρών να επιστρέψουν στο ΠΕΔΥ, συμπαραστάτης ήταν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ, της οποίας ειδικός γενικός γραμματέας είναι ο διευθυντής της Μονάδας ΠΕΔΥ Βόλου Γιώργος Μπακούλας.

Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η Ομοσπονδία επανέλαβε το αίτημα για άμεση υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην επαναπρόσληψη των απολυθέντων γιατρών. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας, υπήρξε η δέσμευση πως σύντομα θα προκηρυχθούν οι θέσεις ώστε οι γιατροί που θέλουν να επιστρέψουν, να μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή και να κατοχυρώσουν την επαναπρόσληψή τους στο σύστημα.

Οι γιατροί που θα υποβάλλουν αίτηση, ουσιαστικά θα ζητούν να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση για την επαναφορά τους στη θέση την οποία κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, με τους ίδιους όρους εργασίας στον ΕΟΠΥΥ ή σε προσωποπαγή θέση στην 5η ΥΠΕ.

Σημειώνεται πως με τον νόμο Γεωργιάδη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των πρώην πολύ-ιατρείων του ΙΚΑ, έπρεπε να επιλέξουν είτε να παραμείνουν στον Οργανισμό και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μέχρι τότε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται το πρωί στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος, και να έχουν απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο, το οποίο συνήθως «τροφοδοτούνταν» από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τελικά, ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των γιατρών του πρώην ΙΚΑ στον Βόλο επέλεξαν να μην παραμείνουν στον Οργανισμό και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση, ενώ το υπόλοιπο 40% παρέμεινε στις δομές του πρώην ΙΚΑ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους μέσα από το ΠΕΔΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου