ΤΟΠΙΚΑ

Aστρονομική ομιλία με βασιλόπιτα και προφορά δώρων στην «Κιβωτό του Κόσμου»

aστρονομική-ομιλία-με-βασιλόπιτα-και-π-163709

Αύριο Κυριακή, 14 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αστρονομική ομιλία του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), από τον οικονομολόγο και πρώην πρόεδρο του Ομίλου Φίλων της Αστρονομίας Θεσσαλονίκης κ. Μάρκο Αστρίδη με θέμα: «Παρατήρηση και έρευνα μεταβλητών αστέρων και διπλών συστημάτων».

Μετά την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου και την πρώτη χρήση του για αστρονομική παρατήρηση από τον Γαλιλαίο, το 1609, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι κάποια άστρα δεν παραμένουν το ίδιο λαμπρά, αλλά η λαμπρότητά τους αυξομειώνεται, άλλοτε περιοδικά και άλλοτε όχι. Η εφεύρεση της φωτογραφίας και η χρησιμοποίησή της για αστρονομικές παρατηρήσεις, οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών μεταβλητών (όσον αφορά την λαμπρότητά τους) αστέρων.

Οι μεταβλητοί αστέρες βοήθησαν τους αστρονόμους να μετρήσουν αποστάσεις στο Σύμπαν, να κατανοήσουν κάποιες φορές τις αιτίες της μεταβλητότητας και να ανακαλύψουν διπλά αστρικά συστήματα που δεν ήταν ορατά από τηλεσκόπια. Η τεχνολογική δε έκρηξη του 20ου αιώνα και η χρήση CCD καμερών, μας βοηθούν στην ανακάλυψη, παρατήρηση και καταγραφή των μεταβλητών αστέρων του ουρανού.

Πριν από την ομιλία θα κοπεί η καθιερωμένη βασιλόπιτα της Εταιρείας, που φέτος γιορτάζει τα 28 της χρόνια, συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας της, με τις αστροβραιές, τις Σχολές Αστρονομίας, το περιοδικό «Ουρανός», το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, τις Ολυμπιάδες, τις εκπαιδεύσεις μαθητών στη NASA και πολλά – πολλά άλλα.

Στην αρχή της ομιλίας θα συγκεντρωθούν και διάφορα μικροδέματα, προσφορά των προσερχομένων, με δώρα και φάρμακα, κυρίως, για τους τροφίμους της «Κιβωτού του Κόσμου», με την οποία η Εταιρεία, ήδη από πέρυσι, απέκτησε ιδιαίτερο δεσμό. Κάνει ενημερωτικές ομιλίες προς τα παιδιά, αστροβραδιές, παρατηρήσεις στους χώρους της στο Διμήνι και από φέτος εγκαινιάζει και μαθήματα Αστρονομίας, για όσα επιθυμούν, στα πλαίσια της Σχολής Αστρονομίας, που άρχισε μόλις χθες τη λειτουργία της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου