ΤΟΠΙΚΑ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

σε-κρίσιμο-σταυροδρόμι-το-χρηματιστή-753416

Η συντεταγμένη έξοδος από την ύφεση το επόμενο τρίμηνο, το θαύμα που περιμένει ο χρηματιστηριακός κόσμος

Μούδιασμα του χρηματιστηριακού κόσμου συνόδεψε η πρωτόγνωρη ως προς τη βίαιη αλλαγή, πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο 23%. Ο γενικός δείκτης από την Τρίτη έως και προχθές Παρασκευή κατέβηκε στις 824,5 μονάδες, αριθμός ωστόσο σχεδόν διπλάσιος από το χαμηλό των 30 τελευταίων ετών του 2012, των 460 μονάδων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι πολιτικές εξελίξεις έβαλαν το Χρηματιστήριο σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει να πέφτει και θα τινάξει στον αέρα τα πάντα ή θα επανέλθει τόσο βίαια όσο υποχώρησε, αποδίδοντας αποτελέσματα ωστόσο για τα οποία θα τρίβουμε τα μάτια μας και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Ο Οικονομολόγος Χρηματιστής συνδεδεμένος αντιπρόσωπος της Εθνικής Χρηματιστηριακής, Παύλος Γολέμης, σημειώνει ότι την Τρίτη ο γενικός δείκτης έπεσε στο 12,80%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 1987. Τότε το κραχ της Wall Street έβαλε σε τροχιά καθόδου το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, καθώς το 2012 η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα οδήγησε σε άτακτη φυγή τους ξένους επενδυτές, το Χρηματιστήριο ταρακουνιέται από …σεισμό. Και τότε και τώρα υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα.

Η αγωνία για την από εδώ και στο εξής πορεία είναι έκδηλη. Οπως εξηγεί ο κ. Γολέμης, αν διαφανεί μια ελπίδα ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα σταματήσει, το Χρηματιστήριο θα πάρει τα πάνω του. Οι απώλειες στις λίγες αυτές μέρες ήταν 10,5 δισ. ευρώ!

«Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κέρδισαν από την πτώση. Οι εναπομείναντες επενδυτές του Χρηματιστηρίου απομακρύνθηκαν. Θα ξαναγυρίσουν, όταν τα πράγματα ισορροπήσουν», πρόσθεσε.

Ο χρηματιστηριακός κόσμος στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης έχει συρρικνωθεί δραματικά, καθώς μειώθηκε στο ένα τέταρτο. Το Χρηματιστήριο επηρεάζεται έντονα από την αγορά. Ο οικονομολόγος – Χρηματιστής συνδεδεμένος αντιπρόσωπος της Εθνικής Χρηματιστηριακής υπογραμμίζει ότι το δυσμενές οικονομικό κλίμα παίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του δείκτη.

«Αυτή τη στιγμή η πτώση έχει σπείρει προβληματισμό σ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, επηρεάζοντας και ανακόπτοντας την άνοδό τους.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται για τα χειρότερα και γι’ αυτό πουλάνε μετοχές. Από την άλλη, οι αγοραστές αναμένουν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Τις πρώτες μέρες της πτώσης κάποιοι επενδυτές σκέφτηκαν να στηρίξουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, είπε ο κ. Γολέμης, όμως το ξανασκέφτηκαν, συνάδελφοί τους μετρούσαν κέρδη με διαφορετικές κινήσεις.

Το Χρηματιστήριο ανακυκλώνει το χρήμα στην αγορά. Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εταιρείες καταφέρνουν να προμηθευτούν ζεστό χρήμα όταν οι Τράπεζες έχουν κλείσει εδώ και χρόνια τη στρόφιγγα των δανεισμών.

Η πολιτική σταθερότητα σε ένα καλό μακροοκονομικό περιβάλλον μίας χώρας με ένα σταθερό νόμισμα και προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ μπορεί να αποδώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ο Οικονομολόγος Χρηματιστής εξηγεί ότι «η αβεβαιότητα στην Ελλάδα διακυβεύει να πάνε στράφι οι προσπάθειες χρόνων και μάλιστα σε συνθήκες λιτότητας και να βγούμε στις αγορές με το απαγορευτικό επιτόκιο του 10%!

Μπορεί ο κόσμος να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο Χρηματιστήριο, όμως αν η Ελλάδα βγει από την 6ετή οικονομική ύφεση με συνετό και συντεταγμένο τρόπο το επόμενο τρίμηνο, οι προοπτικές θα είναι τόσο εξαιρετικές που είναι δύσκολο κανείς να το φανταστεί. Υπάρχουν 20-25 εταιρείες που θα έχουν αξιοθαύμαστες αποδόσεις», κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου