ΤΟΠΙΚΑ

Χαράτσι στους πολύτεκνους

χαράτσι-στους-πολύτεκνους-508222

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των πολυτέκνων της Μαγνησίας αλλά και όλης της Ελλάδας, διότι τίθενται για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής, με δεκάδες πολύτεκνους, ακόμη και όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας να καλούνται να πληρώσουν βαριά φορολογία, λόγω μείωσης του αφορολόγητου και παράλληλα φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις απόψεις της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας, τονίζεται ότι: «Αν καθιερωθεί ως αφορολόγητο το ποσό των 5.900 ευρώ, τότε ο άγαμος θα έχει ως αφορολόγητο το όριο της φτώχειας (4.512 ευρώ) αυξημένο κατά 30% (1.388 ευρώ). Ο πολύτεκνος με τα 4 προστατευόμενα τέκνα κάτω των 14 ετών και όριο φτώχειας 12.180 ευρώ, έχοντας την ίδια αντιμετώπιση με τον άγαμο θα έπρεπε να έχει αφορολόγητο 15.850 ευρώ. Όμως με το προτεινόμενο αφορολόγητο ο πολύτεκνος αυτός έχοντας και αυτός ως εισόδημα το όριο της φτώχειας θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.189 ευρώ. Ο δε πολύτεκνος με τα 4 προστατευόμενα τέκνα άνω των 14 ετών θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.218 ευρώ».

Επί πλέον ο πολύτεκνος «θα πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβιώσεως, αφού για να μεταφέρει την οικογένεια του έχει αγοράσει ένα 7θέσιο, που είναι άνω των 1928κ.ε. Οι πολύτεκνοι, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, θεωρούνται ότι διάγουν πολυτελώς» επισημαίνει σε οξείς τόνους στην ίδια ανακοίνωση, που καυτηριάζει την κυβερνητική πολιτική.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας, Τάνια Πράπα, επισημαίνει ότι είναι αδιανόητο να «τιμωρούνται» οι πολύτεκνοι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα μέτρα ενίσχυσης της πολύτεκνης οικογένειας και της πολύτεκνης μητέρας, που έχουν θεσπίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι αδιανόητο να φορολογούνται οι οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα» όπως επισημαίνει η κ. Πράπα, η οποία υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων γονέων της Μαγνησίας είναι ηλικίας 70 ετών και άνω, γεγονός που μεταφράζεται ως «πάγωμα» των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της έλλειψης κινήτρων από την πολιτεία.

Η συζήτηση για το αφορολόγητο εντείνει τις ήδη σφοδρές αντιδράσεις των πολυτέκνων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης υπέρ της πολύτεκνης οικογένειας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου