ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πράσινο φως» για αντιπλημμυρικά έργα στη Σκιάθο

πράσινο-φως-για-αντιπλημμυρικά-έργ-737784

Στόχος η άμεση δημοπράτηση μόλις εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια – Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας στο νησί

Μείζον αίτημα αποτελεί για τη Σκιάθο η κατασκευή του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου το οποίο αναμένεται να θωρακίσει το νησί, που υπέστη ζημιές από την πρόσφατη επέλαση του κυκλώνα «Ζορμπά». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια, ύψους 2,5 εκατομμυρίων από την Πολιτεία, για να δημοπρατηθεί άμεσα το συγκεκριμένο έργο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχει ολοκληρωθεί η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορά στην οριοθέτηση και τη διευθέτηση των ρεμάτων σε Κουκουναριές, Αχλαδιές, Αγία Παρασκευή και Τρούλο και έχουν ήδη αποσταλεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση.

Ερωτηθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα αντιπλημμυρικά της Σκιάθου, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι έχει ξεμπλοκάρει η διαδικασία που είχε «μπλοκάρει» μεταξύ υπουργείου και αποκεντρωμένης. Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και «είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε, μόλις εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση από το υπουργείο», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκχωμάτωσης ρεμάτων μετά την νεροποντή που έπληξε το νησί, ενώ όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, έχει δημοπρατηθεί και πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, έργο προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίων στο επαρχιακό δίκτυο. «Είναι έργο πολύ σημαντικό για τη Σκιάθο», επεσήμανε η κ. Κολυνδρίνη, η οποία προσέθεσε ότι στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, αναμένεται η κατάθεση μελετών, που θα αφορούν στην ανάπτυξη και των τριών νησιών.

Αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Συνεχίστηκαν, στο μεταξύ, χθες οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Σκιάθου, από κλιμάκιο της Περιφέρειας, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία σε περισσότερες από είκοσι επιχειρήσεις του νησιού.

Επικεφαλής της επιτροπής καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί επιχειρήσεις της Σκιάθου, είναι ο προϊστάμενος συγκοινωνιακών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Μιχάλης Χουβαρδάς και συμμετέχουν δύο μηχανικοί της Περιφέρειας, οικονομολόγος από την διεύθυνση ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας και μηχανικός από τον δήμο Σκιάθου.

Περιγράφοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την εικόνα που αντικρίζουν τα μέλη της επιτροπής που κάνουν αυτοψία στις πληγείσες επιχειρήσεις του νησιού, ο κ. Χουβαρδάς ανέφερε ότι «έχουν καταστραφεί κλινοσκεπάσματα, δωμάτια ενοικιαζόμενων, ηλεκτρικός εξοπλισμός σε επιχειρήσεις του νησιού, μετά την νεροποντή που έπληξε το νησί».

Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι για τις ζημιές που έχουν υποστεί οικοσυσκευές σε νοικοκυριά του νησιού, είναι αρμόδιος ο δήμος Σκιάθου, ενώ σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη η νεροποντή και έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές σε επιχειρήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου