ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επτά χρόνια χωρίς παιδίατρο στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου

επτά-χρόνια-χωρίς-παιδίατρο-στο-περιφ-805170

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρατηρούνται στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου, μεσούσης της θερινής περιόδου, με έναν αγροτικό να επωμίζεται το βάρος του νησιού και του τοπικού πληθυσμού που ανέρχεται σε 2.500 και πολύ σύντομα, στην αιχμή της σεζόν, θα φτάσει τις 9.000 άτομα. Ένα και πλέον χρόνο μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα, κατά παντός υπευθύνου, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει, χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εν αναμονή του δεύτερου αγροτικού γιατρού, ο οποίος αναλαμβάνει δράση, εκτός απροόπτου, εντός του μήνα, και με φόντο την δραματική υποστελέχωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης ανά την Ελλάδα στρέφεται στην Αλόννησο, τα απομακρυσμένα νησιά και τα χρόνια προβλήματα, που αναζητούν ακόμη λύση.

Μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την φωνή αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης επισήμανε ότι «δεν είμαστε ούτε καλυμμένοι, ούτε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, διότι το περιφερειακό ιατρείο εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο. Εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικότητες τόσο στο ιατρικό προσωπικό όσο και στο βοηθητικό προσωπικό, που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι γιατροί που έρχονται στο νησί, αλλά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να έχουμε, διότι υπάρχει ανάγκη από μόνιμες θέσεις σε ιατρικό αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό».

Ιεραρχώντας τα προβλήματα του νησιού, ο δήμαρχος Αλοννήσου υπογραμμίζει ότι πρώτη θέση στην λίστα κατέχει η έλλειψη μόνιμου γιατρού γενικής ιατρικής, παιδιάτρου, παρασκευαστή και νοσηλεύτριας. Η έλλειψη γιατρού γενικής ιατρικής καλύπτεται, μέχρι στιγμής, με την μετακίνηση ιατρών εκ περιτροπής από Κέντρα Υγείας άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, ανά εβδομάδα ή ανά δεκαπενθήμερο, με τον κ. Βαφίνη να υπογραμμίζει ότι δημιουργούνται κενά στο ενδιάμεσο, τα οποία δεν καλύπτονται πάντα.

«Επί της ουσίας καλυπτόμαστε από τους αγροτικούς γιατρούς. Η νοσηλεύτρια ήρθε με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οκτάμηνης διάρκειας, η θέση της μαίας είναι κενή, δεν έχει καλυφθεί ούτε η συγκεκριμένη θέση. Για μια απλή εξέταση αίματος ή μια μικροβιολογική εξέταση πρέπει να μεταβούμε στον Βόλο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου τονίζει, κλείνοντας, ότι τα προβλήματα του νησιού είναι γνωστά στην Πολιτεία, η οποία πρέπει να δώσει τις δέουσες λύσεις. «Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας δεν είναι δυνητική, είναι υποχρεωτική. Είναι θεσπισμένη και από το Σύνταγμα και από νόμους. Κατά συνέπεια, είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να παρέχει πρωτοβάθμια, τουλάχιστον, φροντίδα, στους πολίτες της Ελλάδας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου