ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μουσείο η οικία Ζήση Οικονόμου

μουσείο-η-οικία-ζήση-οικονόμου-759289

Αίτημα ετών αποτελεί για την τοπική κοινωνία της Σκιάθου η αξιοποίηση της οικίας Ζήση Οικονόμου σε Μουσειακό χώρο. Ο στόχος υλοποιείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, προκειμένου το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Ουρανίτσης 5, στη Σκιάθο, να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο, προϋπολογισμού 53.900 ευρώ.

Ο κορυφαίος του πνεύματος και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Σκιαθίτης ποιητής και φιλόσοφος, συγκαταλέγεται στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες του Δήμου Σκιάθου, καθώς με την αρ. 696/26-12-2002 δημόσια διαθήκη του, δώρισε στο Δήμο Σκιάθου το σπίτι που γεννήθηκε, στην οδό Ουρανίτσας 5, για πολιτιστικούς σκοπούς, καθώς επίσης το αγροτεμάχιο μετά της οικίας και των βοηθητικών χώρων στη θέση «Λειβάδι», επίσης για πολιτιστικούς σκοπούς.

Το πατρικό σπίτι του Ζήση Οικονόμου αποτελεί τυπική κατοικία με παραδοσιακά τυπολογικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ιστορική φάση της πόλης της Σκιάθου και η διατήρησή της συμβάλει στην διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου Σκιάθου και στην προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού. Φορέας υλοποίησης του έργου δημιουργίας εκθεσιακού χώρου, είναι Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον κύριό του, που είναι ο Δήμος Σκιάθου.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το Μουσείο θα περιέχει προσωπικά αντικείμενα, ενθυμήματα και βιβλία του επιφανούς λόγιου, ο οποίος αναπαύεται στην γενέτειρά του.

Ο πολυταξιδεμένος, πολυβραβευμένος και ιδιαίτερα σεμνός Ζήσης Οικονόμου γεννήθηκε στη Σκιάθο. Έμαθε γερμανικά και ιταλικά και κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του ’40 υπηρέτησε ως διερμηνέας. Έζησε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1930 με δημοσιεύσεις στίχων στο περιοδικό Νέα Γενιά και το 1934 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του, που είχε τίτλο «Η εποποιία των αγενών μετάλλων». Από τα μέσα της δεκετίας του 1950 και ως το 1976 διέκοψε τις δημοσιεύσεις και ασχολήθηκε με έρευνες στο χώρο της γλωσσολογίας, της κοινωνιολογίας και της πολιτικής.

Ο Ζήσης Οικονόμου τοποθετείται στη μεσοπολεμική γενιά των ελλήνων ποιητών. Η ποιητική του πορεία κάλυψε μια ευρεία θεματική και υφολογική περιοχή, με βασικό στόχο του ποιητή την αναζήτηση μιας ενιαίας κοσμοθεωρίας που να αντλεί στοιχεία από όλες τις εκφάνσεις του επιστητού.

Οι αναζητήσεις του είχαν αντίκτυπο και στο ποιητικό έργο του, που οδηγήθηκε σταδιακά σε έναν λόγο όλο και πιο λιτό και δραστικότερο. Το 1977 έλαβε το βραβείο ποιήσεως της Ακαδημίας Αθηνών, για όλο το ποιητικό του έργο και ιδιαίτερα για το βιβλίο του «Αιθρία σιγή», και το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «Χρονικό της νέας ευταξίας για τη νέα εποχή». Το χώμα της Σκιαθίτικης γης τον σκέπασε στις 4 Αυγούστου του 2005. Αφιέρωμα τιμής είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα ο Δήμος Σκιάθου, που τον τίμησε εν ζωή, ενώ παράλληλα, έχουν διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις διάφοροι φορείς, στη μνήμη του κορυφαίου Σκιαθίτη, που άφησε σημαντική πνευματική παρακαταθήκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου