ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διακόπηκαν 57 παροχές νερού στη Σκόπελο

διακόπηκαν-57-παροχές-νερού-στη-σκόπελο-762499

Σε διακανονισμό οφειλών με τη ΔΕΥΑΣ προχώρησαν πενήντα περίπου καταναλωτές

Σε διακοπή παροχής νερού στα υδρόμετρα 57 συνολικά οφειλετών προχώρησε η ΔΕΥΑ Σκοπέλου από το 2012 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΥΑΣ που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, από 1ης Ιανουαρίου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 πραγματοποιήθηκαν 27 διακοπές υδρομέτρων. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 διακόπηκαν 15 παροχές και από την αρχή του 2014 μέχρι και σήμερα, έγιναν επίσης 15 διακοπές υδρομέτρων σε οφειλέτες της ΔΕΥΑΣ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των διακοπών λόγω οφειλών αφορούν επαγγελματικές εγκαταστάσεις» όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου, Αντώνης Κεσμετζής, για να προσθέσει ότι «οι οφειλές για οικιακή χρήση αφορούν μικρά ποσά και γι’ αυτό το λόγο δεν κόβουμε συνήθως το νερό σε σπίτια».

Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική, άλλωστε, που εφαρμόζει η ΔΕΥΑΣ, έχουν θεσπιστεί ειδικά τιμολόγια και ελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά μέλη της τοπικής κοινωνίας, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι ορισμένοι καταναλωτές υποβάλλουν αίτημα διακοπής της παροχής νερού, προκειμένου να μην επιβαρύνονται από την καταβολή του πάγιου τέλους, στο διάστημα της απουσίας τους από το νησί, είτε διότι το τουριστικό κατάλυμα που διαθέτουν, παραμένει κλειστό στη διάρκεια του χειμώνα.

Στο μεταξύ, δεκάδες οφειλέτες έχουν ήδη προσέλθει στη ΔΕΥΑΣ για διακανονισμό. Μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει για διακανονισμό περίπου 50 οφειλέτες, ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, επικυρώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η δεύτερη απόφαση ρύθμισης έγινε κατ’ επιταγή κάποιου νόμου που κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου και είχε ρητή αναφορά στη δυνατότητα που έχουν μέσω της ΔΕΥΑ να διακανονίζουν οφειλές οι καταναλωτές» επισημαίνει στο σημείο αυτό ο κ. Κεσμετζής, τονίζοντας παράλληλα ότι «ήταν πολύ δυσμενέστερος σε σχέση με τον προηγούμενο διακανονισμό που είχαμε πραγματοποιήσει, αλλά είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 14η Νοεμβρίου».

Οι οφειλές τρίτων προς τη ΔΕΥΑΣ έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια και προέρχονται από ορισμένους επιχειρηματίες, επαγγελματίες γενικότερα του νησιού, αλλά και από ποσά που συσσωρεύονται λόγω της απουσίας των ιδιοκτητών αρκετών εξοχικών κατοικιών του νησιού, στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, έχει θεσπιστεί από τη ΔΕΥΑΣ η αποπληρωμή λογαριασμών μέσω Τραπεζών και σύντομα αναμένεται να θεσπιστεί και η πληρωμή μέσω e-banking, προκειμένου να καταβάλλονται άμεσα τα οφειλόμενα, σε όποιο σημείο της γης κι αν διαμένει ο κάτοχος οικίας στη Σκόπελο. Η απόφαση του διακανονισμού οφειλών είχε ληφθεί τον περασμένο Μάιο με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, ενώ στο μεταξύ, ελήφθη, όπως προαναφέρθηκε, και νέα απόφαση διακανονισμού για τους οφειλέτες, στο πλαίσιο τροπολογίας σε νόμο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου