ΛΑΡΙΣΑ

Αστική συρρίκνωση εξαιτίας της κρίσης

αστική-συρρίκνωση-εξαιτίας-της-κρίση-18112

Παρατηρητήριο για διερεύνηση του φαινομένου σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Τη δημιουργία ειδικού ερευνητικού παρατηρητηρίου «Αστικής Συρρίκνωσης» προτείνει η καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ασπα Γοσπονδίνη και ο συνεργάτης της Νίκος Γκιτσάκης.

Η καθηγήτρια επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια οι ελληνικές πόλεις να εμφανίζουν έντονα σημεία συρρίκνωσης σε οικονομικό, χωρικό, κοινωνικό και δημογραφικό επίπεδο. Κύρια γνωρίσματα είναι το πλήθος των επιχειρήσεων που κλείνουν, τα κενά καταστήματα και γραφεία σε κεντρικούς δρόμους, τα κενά διαμερίσματα και κατοικίες λόγω μετανάστευσης κοινωνικών στρωμάτων προς φθηνότερες γειτονιές των πόλεων.

Για τη διερεύνηση του φαινομένου της αστικής συρρίκνωσης στις 4 μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και την υιοθέτηση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής πολιτικών για την αντιμετώπισή του, προτείνεται η δημιουργία παρατηρητηρίου.

Η κ. Γοσπονδίνη, παρουσιάζοντας χθες την πρότασή της στο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αργ. Κοπάνα, τόνισε ότι από την έναρξη της κρίσης στη χώρα μας έως σήμερα έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έδιναν πνοή και ζωή στις πόλεις. Για παράδειγμα σε έρευνα του 2012, στα κέντρα των πόλεων Λάρισας και Βόλου, τα ποσοστά κενών καταστημάτων κυμαίνονταν στη Λάρισα από 4% (οδός Ερμού) έως 42% (οδός Πατρόκλου), ενώ στο Βόλο κυμαίνονταν από 10,3% (οδός Βενιζέλου) έως 23,3% (οδός Αναλήψεως).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου