ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γνωριμία με την ιστορία

γνωριμία-με-την-ιστορία-820048

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, και στο πλαίσιο της έκθεσης που συνδιοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο με θέμα την «Οικονομική Ανασυγκρότηση της Μαγνησίας 1945 – 1967», που θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου, μεθαύριο Δευτέρα 11 Ιουνίου τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας θα υποδεχθούν το κοινό στον χώρο της έκθεσης.

Μέσα από το αρχειακό υλικό των δύο φορέων μελετάται η ανάπτυξη του νομού Μαγνησίας την περίοδο της οικονομικής ανασυγκρότησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως επιχειρήθηκε μέσω ειδικών προγραμμάτων και της δράσης κρατικών φορέων που επιδίωκαν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας. Ο νομός αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα για τη μελέτη της ανασυγκρότησης της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς προπολεμικά υπήρξε σημαντικός παραγωγικός τόπος στον γεωργικό, βιομηχανικό και τουριστικό τομέα.

Εξετάζεται η προσπάθεια για ανασυγκρότηση του αγροτικού κόσμου μέσω της διανομής επισιτιστικής βοήθειας και της έγκρισης δανείων ανασυγκρότησης προς γεωργικούς συνεταιρισμούς και γεωργικές βιομηχανίες. Η ανασυγκρότηση της βιομηχανίας του νομού μελετάται μέσω δομών όπως η λειτουργία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου και η δημιουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου από την επιφορτισμένη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας κρατική τράπεζα, αλλά και μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα μονάδων βασικών κλάδων της παραγωγής του νομού. Πιστωτικοί φορείς και ιδιώτες εργάσθηκαν για τη θεραπεία των ζημιών που είχαν προκληθεί στο τουριστικό απόθεμα της περιοχής, τόσο εξαιτίας του πολέμου, όσο και των σεισμών που έπληξαν τον νομό τη μεταπολεμική περίοδο.

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση θα γίνονται οργανωμένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και ανά μία ώρα. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν -είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες- καλό θα ήταν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Λόγω της ημέρας η είσοδος είναι ελεύθερη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 24210 45833 και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις: Αγγελική Νικολάου και Αλκηστη Σανιδά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου