ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Αναδημιουργούν ανακυκλώνοντας» οι μαθητές σχολείων της Μαγνησίας

αναδημιουργούν-ανακυκλώνοντας-οι-16598

Μαθητές από περισσότερα από 20 γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, συναντώνται σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας για να στείλουν ένα πολύτιμο μήνυμα: για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ανακύκλωση. Οι μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά δημιούργησαν έργα τέχνης τα οποία θα παρουσιαστούν στη διασχολική έκθεση τέχνης που άνοιξε τις πύλες της στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου.

Πρόκειται για την 4η διασχολική έκθεση τέχνης με θέμα «Αναδημιουργώ ανακυκλώνοντας», που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μέσω της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Σοφίας Κανταράκη.

Με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ατυχήματα και καταστροφές, δίνεται η ευκαιρία προβληματισμού για την ατομική συμβολή και ευθύνη. Οι μαθητές μέσα από το θέμα που τους δόθηκε θα παρουσιάσουν ατομικά ή ομαδικά με σχέδιο, σκίτσο, χρώμα, κολλάζ, κατασκευές με ποικίλα υλικά. Το θέμα έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χρώματα και υφές, σε δύο και τρείς διαστάσεις, να δημιουργηθούν συνθέσεις που θα στηρίζονται σε ρεαλιστικές ή και φανταστικές συνθέσεις με τη χρήση ευτελών, ανακυκλούμενων υλικών. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει διαφορετικά εκθέματα: από έντομα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά όπως καπάκια και μπουκάλια, μέχρι πίνακες που απεικονίζουν τοπία της φύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα των μαθητών είναι αποτέλεσμα και μέρος της διδασκαλίας των εικαστικών στο πλαίσιο του μαθήματος, για την ανάδειξη της συστηματικής δουλειάς που διενεργούν οι εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων στο ευρύ κοινό.

Η ενότητα των έργων του κάθε σχολείου θα είναι διακριτή με το όνομα του σχολείου και του εικαστικού εκπαιδευτικού σε αντίστοιχο χώρο που του αναλογεί.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλαπλοί για τους ίδιους τους μαθητές. Αφενός εξοικειώνονται με τα ευτελή ή ανακυκλώσιμα υλικά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αφετέρου γνωρίζουν τη χρήση τους ως διαφορετικά υλικά στις εικαστικές τέχνες. Αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, μαθαίνοντας νέες μεθόδους και διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν μέσα από αυτές την ατομική τους ποιότητα και ευαισθησία. Τέλος, ενισχύεται η οικολογική τους συνείδηση και μετουσιώνεται η σκέψη, η άποψη, σε ατομική ή ομαδική συμμετοχή για τη δημιουργική πράξη.

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου στον ίδιο χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου